Precis vad jag förutspådde för flera år sedan

När Vilhelmina kommun sålde fjärrvärmenätet tillsammans med värmecentralerna, så bedömde jag detta som en mycket dålig affär för alla fjärrvärmekunder, inkluderande kommunförvaltningen självt.

Nu chockhöjer ägarna priset på fjärrvärmen, helt enligt principen om hur monopol fungerar. Hade kommunen ägt ledningssystemet hade man kunnat släppa in fler leverantörer och jag själv hade varit en av de som nyttjat konkurrensmöjligheten att hålla priserna på en rimlig nivå.

För kommunförvaltningen rusar fjärrvärmekostnaderna med de begärda höjingarna, men förvaltningen har juen särskild förhandlingsposition som den största kunden. Betydligt värre blir det för de enskilda villaägarna som kopplat upp sig och kanske gjort sig helt beroende av leveranserna.

Kortsiktigt agerande som drabbar alla negativt.

3 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Göran.

    Det är väl bara att ta en tur runt Vilhelmina så ser man var avkastningen har hamnat. Gröna gräsmattor där fjärrvärme ledningarna drar framtrots att det är mitt i vårvintern. Inte konstigt att de har problem med lönsamheten.

    Med Vänlig Hälsning

    Patrik Marthin

  2. Patrik

    Hej igen

    Det har väl alltid varit ett inlandsproblem. Så fort vi har kunnat tjäna egna pengar på något så måste det säljas till lägst bjudande för en kortsiktigt plus i kassan. .

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

  3. Ann-Sofie Gavelin

    Hej,

    Jag glömmer aldrig mailet som jag fick från min dotter.
    ” Men herregu mamma vad gör ni? Säljer ni kossan”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.