Det var på den ”omoderna” värdenormen välståndet vilade

40 000 lärare saknas i utbildningsväsendet.

9 av 11 vårdenheter för alltför tidigt födda måste stänga i sommar på grund av den akuta bristen på sjuksköterskor.
BB:n runt om i landet stänger av samma orsak

20 000 nya polistjänster resulterar i sjunkande brottsuppklarningsprocent och erfarna poliser väljer att byta yrke efter en omorganisation som ingen tycks veta när den blir klar?

Tågen spårar ur på grund av bristande underhåll av rälsen, samtidigt som regeringen fantiserar om höghastighetståg mellan de två största städerna för den fantastiska summan av 300 000 000 000 kronor.

Statens företag Vattenfall formligen vräker bort pengar på vansinniga affärer som NUON och köpet av brunkolsgruvorna i Tyskland, samtidigt som de i kraft av sitt monopol fortsätter höja elnätsavgifterna ohämmat.

Pensionsreformen har inte lyckats ge våra gamla det utlovade utbytet, vilket är fullt begripligt för den som ser hur producerande industrin i Sverige nedmonterats.

Samtidigt kryllar det av byråkrater som pratar målstyrning, managementutveckling, personalplaner och ständigt ökat krav på mer statistiska uppgifter, Uppgifter som stjäl tid från pedagoger, läkare, ordningsmakten och andra viktiga samhällsinstitutioner.

Serviceorgan som skatteverket, sjukvården polisen och andra skaffat sig hemliga personliga telefonnummer och ringer du centralväxlarna så är mottagningen begränsad till enstaka timmar vissa dagar, där kötiden ofta blir orimlig. ”Din plats i kön är 208!”.

Detta samtidigt som vi snart står utan bönder och alla andra former av självförsörjning.

Om 20 år kommer den som kan utföra huvudräkning att ses som en märklig anomali och kanske betraktas som i behov av vård?

Värdenormen håller på att totalt upplösas och ersättas med regler och rutiner som alltid ”behöver ses över”, då systemet bygger på att det personliga ansvaret ska ersättas med rutinbeskrivningar som ingen orkas hålla reda på.

Nej Sverige är sannerligen inte på väg i rätt riktning.

Lösningen?

Behöver jag skriva dig det på näsan?
Se tillbaka på hur landet en gång byggdes upp till en ledande position i världen. Vilka skillnader ser du?
De var kanske inte helt insnöade idioter som skapade den värdenorm som ledde fram till det allmänna välståndet?

5 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Med risk för att betraktas som en mossig gammal gubbe, kommer jag att tänka på den kommun jag växte upp i fanns det bara en man som skött alla kommunens angelägenheter, samtidigt som han fick tid att besöka avlägsna platser via båt eller bil där det gick för sig. Vi hade betydligt större folkmängd då ute i glesbygden, låt vara att vi levde enklare då än nu, samtidigt har man snabba hjälpmedel i sin hand idag.
    En åkare som var med då vägarna var nya, här jag bor nu, berättade för mig, då han började var det bara en man på Länstyrelsen som skötte området han verkade inom.
    Jag tror att det hälsosamt att titta bakåt i historien och inte bara fnysa åt den.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen!
      Förvisso har kunskapsfälten vuxit i betydande grad sedan du och jag växte upp.
      Men inte i den utsträckningen att det motiverar hela denna oerhörda kader av byråkrater som ska lägga sig i allt och inget.
      Jag sticker väl ut huvudet ordentligt om jag påstår att det skulle räcka med endast en handfull politiker för att styra vår kommun.
      Ser vi till hur många det är av nuvarande fullmäktiges 27 ledamöter som verkligen aktivt lägger enga förslag, har man svårt att finna mer än en 6-7 stycken. Valde man in personer med gott omdöme och bred allmänbildning, så skulle besluten gå snabbare och allt bli betydligt billigare.
      Men så länge vi har ett system där revisorerna betraktar det som inte protokollförts som att det aldrig inträffat, så skvallrar det om den rädsla och säkerhet som driver oss mot att ständigt se till att vi var och en ”har ryggen fri”, genom att låta dokumentationen bli viktigare än genomförandet.

      Personval skulle sannerligen vara välgörande för kommunens styrning.
      Men än viktigare är det att få fram hungrande entrepenörer sopm tillåts bli rika utan att avundsjukan får styra politiken.
      Vi måste inse att som politiker har man väldigt begränsade möjligheter att ordna fram anställningar, om det inte kan ske i samverkan med privata småföretagare som drar det tyngsta lasset med sina 14-16 timmar arbetsdagar.

  2. Komtenta unga människor

    Min son har fått lärarlegitimation. I en grannkommun håller man koll på kvalificerade personer och snodde honom direkt. Han fick bra lön och lägenhet ordnades fortare än kvickt. De ville ju inte att han skulle återvända till hemkommunen Vilhelmina. I Vilhelmina har man ”roliga” annonser för att locka behöriga lärare, men hur jobbar man egentligen? Jag uppfattar Vilhelmina kommun som lam med handlingsförlamade tjänstemän som måste fråga politikerna om lov till allt. Här händer inget och kommunen halkar efter mer och mer. Kompetenta politiker i ledande befattningar saknas.
    Därför blir det så här när man inte tar tillvara intelligensen utan andra faktorer påverkar nomineringar…

    Nästa fråga är hur vi ska få intelligenta skarpa drivande kommunpolitiker med en bredare syn på det mesta? Jag tror problemet sitter där! Kristdemokraterna är på rätt spår när de vill skapa ett lag
    med kompetenta politiker. Då kommer framgången! Själv skulle jag vilja vara med i det ”smartaste” laget!

  3. Andreas karlsson

    Bara lugn Göran Spamskyddet håller igång vår huvudräknning.

    Jag fick dagens lektion när jag sände denna kommentar. 2+4

    Ännu är inte framtiden här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.