”Fjanterier” kallar han det !

Widar Andersson som tidigare varit riksdagsledamot för socialdemokraterna ombads i morse i Radions P1 att kommentera Stefan Löfvéns utspel, där Löfvén retoriskt kallade Academedias börsintroduktion idag för att de ”satte 60 000 barn på börsen”.

Widar

Mycket vältaligt förklarade Widar Andersson som nu är chefredaktör på tidningen Folkbladet i Östergötland, varför det var Löfvéns och Jonas Sjöstedts hotelser om att förbjuda vinster i friskolorna som lett fram till att ägarna till dessa nu gjorde om ägandet till att bli en folkaktie. Därmed ansåg han att hela den retoriska kritiken från hans eget parti förtjänade epitetet ”fjanterier”.

Kursen på aktien var satt till ett utropspris på 45 kronor men rusade snart nog iväg uppemot 53 kronor, vilket visade att ägandet snabbt spriddes ut till så många att det nu blir svårt för regeringen att köra över folkviljan, även om de ideologiskt gärna skulle vilja. Enkätundersökningar har visst visar att 63% av väljarna vill ha kvar friskolorna.

Andersson menade också att det vore betydligt mer konstruktivt att arbeta fram en proposition om vinstdelning, där den pedagogiska personalen får sin del av de effektiviseringar som leder till besparingarna som idag blir till vinst. Men han betonade även att regeringen varit slö när det gäller att definiera mätsystem som säkerställer kvaliteten på utbildningsresultaten.

Jag imponerades faktiskt en smula över hur sakkunnig Widar Andersson visade sig vara i ämnet.

Han måtte ju även ha betydligt rakare rygg än flertalet av sina partikollegor, som törs stå upp för sin uppfattning så distinkt och tydligt som han gjorde i morse. Det finns åtminstone 2 socialdemokrater i toppskiktet,som har ryggrad. Ygeman och Andersson har jag satt upp på min lista så här långt.

Vi har även ett par här lokalt i Vilhelmina, men de vill jag inte namnge, för de är nog självmedvetna som de är redan sedan tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.