Tack ni ”galna” engelsmän !

Även om min innersta reaktion är ambivalent, så måste jag medge att jag hyser en viss beundran inför dessa beslutsamma engelsmän.

Att EU vuxit för snabbt och inkluderat en rad stater som jag tycker borde avkrävts betydligt strängare inträdeskrav tror jag är en orsak till omröstningsresultatet. Att EU uppvisar formliga excesser i byråkrati är nog en annan.

Frånvaron av gemensamt ansvarstagande och besutskraft bland ledarna med nationella intressen i första rummet kan nog vara den allra tyngsta anledningen till britternas beslut om utträde.

Att vi kommer att få vara med och ta den ekonomiska notan står nog helt klart, men vi kan i slutändan ha stor nytta av denna spark i ändan på hela EU-sammelsuriet. Detta dock endast ifall EU:s ledare inser allvaret bakom och är beredda ta konsekvenserna i form av att trimma organisationen genom att omkonstruera den gigantiska apparaten som lägger sig i detaljer i medborgarnas privatliv, medan de står handfallna inför de vikitigaste stora besluten.

Jag har länge varit irriterad över inkompetensen men aldrig räknat med att något medlemsland skulle ha modet att sätta ned foten. Nu har återigen britterna visat att ingen tillåts sätta sig på den nationen, varken nationalsocialister eller EU-byråkrater. Jag kan inte undertrycka en viss beundran för alla ”mad dogs and englishman”.

5 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Maria!
      Och han är definitivt inte ensam.
      Man kan skönja en förraktande besserwisserattityd hos flera nyhetsförmedlare just nu.
      De tävlar om vem som kan hålla sig närmast mittfåran i den likriktade åsiktsström som media själva format.
      Men uppfriskande är det när folket säger ifrån. Då darrar banker och finansstrukturer på alla nivåer.
      Och dessutom visar det ännu en gång att när opinionsundersökningarna inte klarar av att fråga mer än stadsfolk, då missar de grovt i sina prognoser.

  1. Micke

    Är det inte någonstans vid det tillfället när man hör från maktens män(som i människor) ”Så kan du inte göra!” som väckarklockan borde ringa?

  2. Leif Danielsson

    Inte konstigt att Storbritannien säger nej. De har alltid varit självständiga ute på sina öar. Däremot borde politikerna inom EU skämmas, och så även olika länders regeringar.
    Om vi ser på vårt eget lilla land, har våra politiker levt i otakt med invånarna en längre tid. Vi har fått svårare och svårare att förstå varför lilla Sverige i alla sammanhang måste uppträda som världens samvete. Visst, politikerna kan stolsera och skryta över hur humana vi är, men det är folket som får betala priset för denna politik.
    Vi har fullkomligt dränkts av invandrare de senaste 20 åren och integrationen har varit ett skämt. Det har skapats getton i alla större städer med vidhängade sociala problem och kriminalitet. Idag anser uppemot 70% av befolkningen att vi har alldeles för stor invandring. Ändå har vi toppolitiker som anser att vi bör släppa invandringen fri. Hur tänker dessa politiker, vår egen Maria K., Annie Lööf och många miljöpartister samt V, tex?
    När det gäller EU har dessa högavlönade svenska politiker med sina 4-dagarsveckor år ut och år in lovordat EU och vilka fantastiska insatser dessa politiker gjort. Någon kritik från dessa hör man aldrig.
    Nu måste politikerna under stor vånda börja erkänna att ”det behövs reformer”. Det är så dags nu. Jag vill påstå att det är rent hyckleri.
    Rasera nuvarande EU och låt det bli som det en gång var tänkt, ett stort frihandelsområde och inte som idag, en byråkratisk koloss, som försöker roffa åt sig allt mer makt över hela Europa. Till råga på allt, är EU:s ”regering” inte folkvald. Snacka om en odemokratisk maktapparat.
    Försök hitta Olle Svennings debattartikel om EU från förra torsdagen. Det var det bästa jag läst om EU de senaste åren.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.