Hopplösa uppgivenhet inför alla behjärtansvärda behov.

Visst skäms jag!

Jag har det bättre ekonomiskt än jag behöver för att överleva.

Via media matas vi av rop på hjälp åt alla håll.

Än är det glosögda små bruna barn med sina stora ögon och kritvita ögonglober med tomt stirrrande blick och underkäken slappt hängade, som nyttjas för att vädja om 100 kronor i månaden.

Eller så är det bilder från soptippsbarnen i Manilla som behöver 27 kronor om dagen.

Vi ska inte glomma alla cirkusdjur och dansbjörnar som även de behöver 100 kronor i månaden för att kunna köpa sig fria.

Att stoppa tjuvjakten i Afrika tarvar även det någon 100-lapp i månaden.

Amnesty international nöjer sig med en 50.lapp i månaden.

Kattjouren behöver pengar liksom landets alla kvinnojourer.

Gatuhundarna i Rumänien, Spanien måste få en hem liksom gatubarnen i brasilien.

Utanför alla större butiker sitter det romska tiggare som gjort tiggeriet till ett yrke.

Folkpensionen min uppgår ju till hela 6948 kronor i månaden, så det borde ju räcka till en hel del om jag försakar mina egna behov en smula och tar av sparkapitalet istället.

Men så börjar man granska de organisationer som samlar in pengar och då blir det inte lika angeläget längre.

Till och med Röda Korset har haft problem med giriga chefer och ju mer man skickar till Afrika, desto mer försvinner antingen till krrupta regimer eller om de mot förmodan skulle nå ända fram, så blir bara resultatet änny fler små bruna ansikten som stirrar in i kamerorna med sina tomma blickar.

Nej, ska jag vara ärlig så väntar jag bara på att svenska försvaret också ska börja tigga privata medel, liksom cancerforskningen och hjärt-lungsjukvåden redan gör.

Polisen och grundskolan verkar inte heller de ha resurser så det räcker till att klara upp ett enda mängdbrott, eller lära barnen läsa och skriva på sitt eget svenska modersmål.

Trots att vi fortfarande har ett av världens högsta skattetryck ?!?

Läkare som får ut 200 000 kronor i veckan i Sollefteå sjukhus, vilket man dessutom planerat att lägga ned!

Ja, jag skäms för att jag inte ger något av min pension till alla dessa som har så mycket större behov än jag själv.

Men mest skäms jag över alla dessa som inte tycks klara sig utan att få del av just mina pengar som jag betalat in mågdubbelt och nu ska få tillbaka en bråkdel utav!

5 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Göran, när du skriver om fattigdom, om svältande barn, tiggare etc. får jag en känsla av att din ”kristna värdegrund” mest är tomt prat. Ärligt talat, du verkar rätt så fixerad vid pengar och att dina djuplodande resonemang med prelaten mest liknar hyckleri.
    Jag kände Henning Mankell rätt så väl. Han hade också en hel del pengar, men utan att vara slav under sina tillgångar.
    Varför inte göra som han gjorde. Bygg en barnby någonstans där du anser det behövs, varför inte i Rumänien. Då kan du ju se till att varenda krona används på rätt sätt.
    När det gäller biståndsorganisationer råkade du glömma den värsta av dem alla, SIDA. En droppe av alla biståndspengar når vanliga människor. Det mesta går till ruggigt höga konsultarvoden som genomför ”viktiga” studier och som för det mesta hamnar i någon bokhylla tillsammans med tusentals andra studier och rapporter. Det som blir kvar och går till olika projekt, skapar för det mesta enbart korruption…men alla blundar och spelar med i denna osmakliga cirkus.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Ja du Leif Danielsson, jag ser ingen direkt nödvändig koppling mellan att stå upp för en kristen värdegrund och att bete sig irrationellt eller rent korkat?
      För at klara det utan ruelse, måste man nog ha ställt upp kommunismen som sin religion.
      Att skicka pengar eller andra tillgångar till sådant som verkar direkt kontraproduktivt, är ingen bra metod att skapa välfärd för alla.
      Men om du har hittat sätt där du med dina gåvor verkligen lyckats förändra situationen, så är jag idel öra?

      Själv utger jag mig aldrig för att på något enda vis utgöra en förebild för kristet leverne, vilket du tydligen vill få läsarna att tro?
      Jag är en elak jävel som aldrig vänder andra kinden till, utan om någon är taskig mot mig så garanterar jag det dubbla tillbaks.
      Det jag försöker uppväga detta med, är att använda samma kvoterad dosering när jag möts av hjälpsamhet.
      Även där kan jag nog förvänta mig att du utgören mycket bättre likare för andra att ta efter, i din självpåtagna domarroll när du självbelåtet stämplar oss andra som otillräkneliga.

  2. Maja

    till och med ”Läkare utan gränser” har politiserats. De 2 % som UUs bidtag gett är tydligen försumbara då de får in 98 % av privata givare varav vi varit en

    https://kundo.se/org/lakare-utan-granser/d/vad-hander-med-era-patienter-nar-ni-nu-tackar-nej-/

    ”– EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser, säger Läkare utan gränsers svenska generalsekreterare Mari Mörth.”

    2015 tog Läkare utan gränser emot 56 miljoner euro från EU-institutioner och medlemsländerna. Något som de tydligt deklarerar att de alltså kan klara sig utan.

    Vi känner oss lurade. Hela vitsen med ”Läkare utan gränser” var-är att de hjälper -gräver där de står-utan att vara politiska och sådant känns bra att stödja!

    cit från annat håll;

    ”Man tackar nej till 56 miljoner euro på grund av att länderna inom EU inte för den invandringspolitiken ledningen i MSF vill.
    Ledningen har sedan en tid kapats av godhetsknarkande vänster/feministstollar i Sverige sitter
    Mari Mörth som generalsekreterare…tidigare chef för den Humanitära Sektionen inom det Internationella Programmet på Rädda Barnen i Stockholm.
    Att Rädda Barnen numera drivs av vänstersympatisörer och gärna kastar donerade pengar till invandrare i Sverige istället för att hjälpa barn i fattiga länder som donatorerna säkerligen avsett är ingen nyhet.”

    slut citat

    Ja, VÅR intention var att hjälpa dem som hjälper på plats ehuru organisationen alltid tryckt på att de är opolitiska. ”Läkare utan gränser” har transformerats till något annat. Tex flyktingsmuggling!

    Att ”protestera” mot EUpolitik genom att nobba 56 miljoner Euro är samman med övriga aktioner inte något vi stödjer.

    Of topic så slutar vi att handla på ”vår” ICA också, med omedelbar verkan, men det är en annan historia, men konsumentmakt borde användas oftare. Nu förlorar den handlarn kring 70 000 per år

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Alltmer tycker jag mig se att tiden visar påtagligt hur normernas upplösning resulterar i en moralisk vilsenhet vi knappast kunnat föreställa oss? Detta genomsyrar samhällets alla sektorer och återfinns på samtliga nivåer. Utan ett ideal som grundar sig i en mänskligt överordnad etik, blir vi lätta offer för vår inre brutalitet eller politisk propaganda. Prpaganda som i slutändan driver fram extremism, hat och intolerans, hela vägen till krig. Och kom ihåg en sak: Det finns alltid de som personligen tjänar på detta, men det är aldrig de som låtit sig styras och indoktrineras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.