När duger KD som partiorganisation och jag som dess företrädare?

Jag måste tyvärr säga stopp och tänk efter!

Som fritidspolitiker måste jag ta tid för politiken från min arbetstid som småföretagare. För detta blir jag helt utan ersättning, utan allt sker på rent ideell basis.

Jag har varit bland de mer aktiva som bloggare och facebookanvändare.

Den tid detta tar har jag till stora delar kunnat minimera, genom att tänka ut inläggen samtidigt som jag jobbar i min firma. Men nu har ett nytt fenomen börjat besvära mig. Det handlar om medlemmar i andra partier som vänder sig till mig med önskemål om hjälp och service med att skaffa fram uppgifter eller driva olika frågor.

Jag försöker serva den snabbt växande medlemsbasen i vår lokala KD-avdelning efter bästa förmåga och välkomnar alla formerna för våra interna diskussioner. Men det innebär samtidigt att jag ställer mig frågande varför jag skulle duga till att serva andra partiers medlemmar, när de tydligen inte anser att det duger att kliva in som partimedlemmar i KD? Jag duger tydligen till att vända sig till med önskemål, men inte till att röstas på?

Jag har nu börjat hänvisa medlemmar i PA, C och SD till deras egna partiföreträdare och hoppas att det inte uppfattas som arrogans?

Däremot känns det inte alls bra att bli behandlad på det viset att jag tydligen uppfattas av somliga som deras tjänare, fast de inte är beredda att aktivt stötta det arbete jag lägger ned helt ideellt !

 

4 kommentarer

  1. ronny thellbro

    JAg förstår hur lätt det blir för andra att få ta del av dina kunskaper. Du får ta det som ett tecken på att många anser dig trovärdig och påläst. Problemet som du beskriver ligger dock i en uppfatning som kan vara lite märklig. Varje parti måste naturligtvis se till att man har tillgång till den kunskpa man behöver utan att först vända sig till ett annant partis företrädare. Varje parti har med säkerhet informationavdelningar inbyggt i sin partiorganisation både på regional och riksnivå. Dessa kanaler måste varje lokalförening hålla öppna för att bedriva ett så gediget arbete som möjligt på hemmaplan. Till den kunskap man hämtar på detta vis utanför lokalorganisationen får den enskilde sedan anpassa för att sättas in i den egna kontexten. I ditt fall Göran så handlar det nog också väldigt mycket om den hjälpsamma person som du är. Men ditt inlägg förstår jag väl vittnar om ett merarbete som tar tid och som därmed underlättar för andra partiers företrädare. Säg NEJ nästa gång. Mycket av arbetet har du själv lagt ner och annat har vi gemensamt i f.a. styrelsen diskuterat och bearbetat oss fram till. Då känns det förmätet om andra ska enkelt ska glida fram på dessa arbetsinsatser.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!
      När jag gick i skolan regerade grupptrycket på mina skolkamrater på så sätt att bland alla elever i 5:e, 6:e och 7:e klass fanns det bara två som inte deltog i ”tjuvrökandet” uppe i skogen vid gammelskolan, alltså det som numera är ”Bögdegårn” i Storsele.
      Den ena av dessa två var jag och den andra var en mycket hårt hållen flicka ur ett högreligiöst hem.
      Jag fick frågan varför jag inte rökte som de andra och när jag ställde motfrågan varför de andra rökte, så blev det inget svar.
      Den enkla orsaken var att jag inte kunde se vilken nytta jag skulle ha av att suga i mig rök från en cigarrett????

      Precis samma mekanismer tror jag styr många vuxnas politiska ställningstaganden idag.
      De är så pissrädda för vad att arbetskamraterna ska tråka dem med gliringar om religiositet, ifall de skulle utgå från att KD:s värderingar och partiprogram faktiskt stämmer alldeles utmärkt väl överens med deras personliga värderingar.
      Man stirrar sig ängsligt över axeln och vågar inte ta ställning utifrån sin egen tankeförmåga och då är det tryggare att ingå i större hopar. Men ju fler vi blir som vågar, desto lättare verkar det bli för de som inom sig bär ett frö till att erkänna vår historiska och kulturella tillhörighet och därmed ansluta sig till den rörelse som uppstod efter andra världskriget för att motverka dårskapen som ledde Tyska folket rakt in i fördärvet.

      Att man som ansluten till andra partier ändå vänder sig till mig, tror jag kan härledas till att man omedvetet känner att man har närmare till KD än vad man vågar eller vill erkänna öppet.
      Det kanske kan ses som trevare mot att våga ta steget till att öpet ta ställning för försvar av vår specifika nordiska kristna kultur? Den muslimska kulturens effekter i svenska samhället kan därigenom hjälpa till att förstå skillnaderna mellan vår våra värderingar kontra andra etnoreligiösa omvärldstlkningar?

  2. Monika Gebart

    Å andra sidan skulle man önska att alla våra lokalpolitiker jobbar för Vilhelminas bästa:
    Att man har Vilhelminas bästa som fokus och att partitillhörighet ibland blir av sekundär ordning.
    Ta det istället som en komplimang att individer av annan partitillbehörighet vill ha din hjälp (för Vilhelminas bästa)

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Monika!
      Jag kan då inte påstå att jag har mött en enda politiker som arbetar för kommunens sämsta!
      Däremot tyder jag det aktuella fenomenet på ett ointresse för att själva ta ansvaret att sätta sig in i hur lokala politiken fungerar och var man själv har för åartiorgan att utnyttja inom det parti man anslutit sig till?
      Där tycks mognaden bland socialdemokraterna genomsnittligt ha kommit lite längre på väg än bland oppositionens väljare.
      Vi har givetvis ett ansvar att berätta för de medlemmar vi representerar om vilka vi är och vad vi kan göra för våra medlemmar.
      Jag har i alla fall en känsla av att ingen KD-medlem ringer till politiker inom andra partier och ber om hjälp.
      Skulle någon göra det, har jag misslyckats med det mest elementära i mitt uppdrag.
      Det är dags nu att vi alla på allvar börjar organisera det lag som ska ta över styret i Vilhelmina, ifall vi får väljarnas förtroende att byta av nuvarande majoritet. Då duger det inte att ha det som hittills, att så pass många fritidspolitiker håller så låg profil att deras respektive medlemmar inte vet till vem de ska vända sig med sina frågor och synpunkter.
      Jag tycker ni har ett jobb att göra i de andra partierna i det avseendet. Själv orkar jag inte med att axla mer än den uppgiften att hålla KD-medlemmarna informerade och inhämta deras synpunkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.