Lite filosofi på morgonen kanske ?

Citat:

Normkritik låter så enkelt. Det är kritik mot normer. Det ser så bra ut, men i vårt samhälle är de normer som normkritiken brukar kritisera inte längre norm. Alla politiska partier utom Sd deltar i Prideparader. Är det då normkritik att vara homofob? I ett land där försvarsmakten delar ut handböcker om hur kön är en social konstruktion, måste det väl rimligen vara normkritik att försvara gamla könsroller? I ett företag där normkritiken har blivit norm, måste det väl vara normkritik att vara motståndare till normkritiken? Det är här någonstans i resonemanget det blir så uppenbart att själva begreppet normkritik i sig är en social konstruktion och en fullständigt meningslös sådan. Vi människor är normsökande varelser. Vi behöver normer för att ordna tillvaron, för att vår verklighet inte ska bli för krånglig. När vi därför utmanar gamla och förlegade normer ersätter vi dem omedelbart med nya. Att i vår tid kritisera normer som har varit ute ur bilden i flera årtionden är därför inte det minsta radikalt eller nytänkande.   Slut citat.

Läs hur journalisten blev behandlad när han tog in sin egen uppdragsgivare i uppdraget han fått inom svensk public service ! Klicka här.

Vi har fått en medianorm om ”mångfald” som håller på att utvecklas till sin egen paradox och i vid mening lika enfaldig och exkluderande som de gamla normer man säger sig vilja bryta mot.

Självklart har vi alla normer vi följer, annars bryter snart hela tillvaron samman i ett kaotiskt virrvarr, där den ene blir kränkt av den andres välvilja. Visst ska vi tillåta oss att ständigt ifrågasätta, men ifrågasättandet i sig kan aldrig bli den norm som ska gälla över alla andra. En del fundamentala värderingar mpste vi under alla omständigheter vara rimligt eniga om, annars faller samhällsordningen ihop och vi får en total oförutsägbarhet i den enskildes tillvaro. Det borde vara självklart, även för en chef inom public servicebolag som UR, SR och SVT.

I kommunistdiktaturer är legio att media styrs av politikerna, men det blir inte bättre om media styr politiken och utser sig själva till åsiktsdomare som sorterar vilka åsikter som överensstämmer med outtalade värdenormer och vilka som inte får publiceras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.