Låter PA prestigen gå före 20-30 arbetstillfällen i Vilhelmina?

Den 14 juli i år upprättade Lycksele, Storuman och Vilhelmina kommuner en gemensam skrivelse till Länsstyrelsen som tillståndsmyndighet, där man gemensamt framhöll vikten av en positiv bahandling av företaget Dragon Minings ansökan om att få ta över gruvbrytningen i Fäboliden efter konkursen av Lapland goldminers AB.

Själva brytningen och dess miljöaspekter berör inte direkt VIlhelmina, utan är en fråga för de andra två kommunerna, men Vilhelmina har som grannkommun rätt att ge sina synpukter och här handlar det om 20-30 arbetstillfällen för våra lokala Vilhelminaföretag i branschen.

Övriga lokala partier såg inga problem att i gårdagens kommunstyrelse ställa oss bakom denna gemensamma skrivelse, medan företrädaren för lokalpartiet Politiskt Alternativ klagade på att hon inte fått ut handlingen i förväg med den framförhållning hon ansåg sig behöva för att kunna ta ställning. Det handlade dock inte om någon roman, utan en enkel skrivelse på några enstaka sidor.
Om vi alla skulle varit lika kittsliga, skulle det inte blivit något stöd och arbetstillfällen skulle i sin yttersta konsekvens hotas av politisk prestige.

Samma sak när det gällde kompromissen till remissyttrande rörande bildandet av en storregion Norrland, där långt över 300 remissinstanser medgivits rätten att inkomma med synpunkter, varför lägsta remissnivå utgördes av kommunens styrelse, där jag på mandat innehar en plats.
Där valde samme företrädare att inte underteckna eller ställa sig bakom övrigas skrivelse som bland annat uttrycker de förväntningar och fahågor vi resonerat oss fram till gemensamt.
Som jag förstod det ställde hon sig fullständigt avvisande till regionombildningen och valde att demonstera detta genom att inte alls medverka.
Skulle vi andra tveksamma reagerat på samma sätt skulle Vilhelminas röst i riksdagens handläggningsprocess varit TYST!

Själv känner jag mig mycket tillfreds med att vi kunnat överbrygga olikheterna inom styrelsen så pass att vi nu försöker tala med gemensam styrka i förhoppningen att göra våra synpunkter synliga i den flod av bedömningar som remisshandläggarna har att beakta.
Men jag ser med spänning fram emot hur PA ska motivera sitt agerande i dessa frågor i synnerhet och sin påtagliga rädsla mot allt beslutsfattande i allmänhet?

Jag har själv inget annat intresse än att kunna släcka den störning av mitt mentala välmående som utgörs av frånvaron av logisk begriplighet i PA:s agerande? Men det kan ju vara min bristande intellektuella kapacitet som utgör hindret från att jag ska förstå agerandets innersta subtiliteter?

Utomjordingen

11 kommentarer

  1. Åsa Össbo

    Innan du försöker skriva av dig ”störningen av….” ditt ….”mentala välmående” bör du kanske minnas rätt. Jag nämnde inget om att jag inte fått ta del av skrivelsen om Fäbodliden i tid. Däremot ansåg jag inte att KS i efterhand skulle godkänna en skrivelse i en fråga där Vilhelmina kommun inte formellt blivit tillfrågad.

    I frågan om storregionen har du också FEL i din beskrivning här. Jag avstod INTE från att medverka utan lade fram PAs synpunkt i ett eget yrkande som kommer att framgå av protokollet. Att jag sedan inte delgav dig texten i förväg ter sig ju väldigt konstigt eftersom det var ett motyrkande på majoritetens förslag som gavs innan gruppmötet i KS. Jag förstår inte hur jag (som du sedan menar under sammanträdet) ska kunna delge dig PAs motyrkande vid samma tillfälle som Åke delgav dig deras yttrande och som du accepterade utan anmärkning trots att ni i KDs första skrivelse ställde er betydligt tveksamma till en storregion. Vad jag däremot kunde ha gjort var att säga att ”det kommer ett förslag från PA över mejlen under gruppmötet, så håll koll”, utifall det nu var allvar att du velat läsa våra korta synpunkter innan beslutet. Nu skickade jag mejlet bara, utan att förvarna och det ska jag försöka bättra mig på om liknande situation skulle uppstå.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åsa!
      Tyvärr blev jag inte ett dyft klokare av din ”förklaring”, då resultatet likväl blev detsamma som jag beskrev i inlägget.
      När jag var väldigt ung hörde jag en saga om en prinsessa som sov väldigt illa trots tjugo lager ejderdunsbolstrar i sängen. Orsaken var att någon elak person placerat en ärta längst ned under alla madrasser och bolstrar.
      Jag minns att jag tyckte det var en märklig flicka då och det gör jag fortfarande.

  2. Leif Danielsson

    Ja, du Göran, det är inte lätt att förstå sig på PA. I min värld är detta parti totalt överflödigt. De verkar bara ha ett enda intresse, att alltid försöka ha åsikter tvärs emot vad majoriteten anser i olika frågor.
    Men de lär nog sakta självdö, kanske redan vid nästa val…sörjd och saknad av ingen.

  3. Åsa Össbo

    Vad du anser vara ”resultatet” är ännu en av dina märkliga tolkningar som inte blir mer logisk för att du fyller ut med rena lögner. Faktum kvarstår: dina påståenden om att jag inte deltog eller medverkade samt att jag har sagt att jag inte hade sett skrivelsen i förväg STÄMMER INTE – det är LÖGN.

    Jag kan hädanefter inte rekommendera/godkänna dig som justeringsperson eftersom du uppvisar brister i hur du tolkar/minns det som händer runtomkring dig.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag får försöka leva med den nedklasningen.
      Du kanske ska göra som förra gången och polisanmäla mig för förtal?
      Fast jag tycker nog att Polisen är värda något större respekt än att passa upp på när du känner dig kränkt Åsa.
      Resultatet jag talar om är att du i en så självklar fråga som att bejaka övertagandet av den nedlagda gruvan, sätter din personliga prestige före möjligheten till minst ett tjugotal arbetstillfällen för Vilhelminaföretag.
      Du kan svänga dig med vilka konstruerade efterkonstruktioner du vill, så är det protokollfört och vem som gitter kan ta del av det, även om du försöker leda in samtalet på något annat oväsentligt.

  4. Åsa Össbo

    Leif Danielsson – om du läser och tar Göran Jonzons tolkningar av och lögner kring PA:s politik för verklighet, då förstår jag att du inte förstår. Trots allt är det inte i alla frågor som PA ”går emot” majoriteten (som inte heller alltid består av alla andra partier). Själv är jag glad att det finns en bredd i åsikter och politik i kommunen och att alla inte gör/tycker samma sak, det finns inget problem i det förutom för den som vill leva i en enpartistat.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      I en del frågor kan och ska kommunstyrelsen tala med samlad stämma.
      Det här var just sådana frågor där vi måste stå enade för att till fullo tas på allvar.
      Men är man fullproppad med personlig prestige i kombination med patologisk beslutsångest, så är det lättare att i varje viktig fråga ställa sig på tvärs i förhoppningen att väljarna ska uppskatta den sortens populistisk mängfald, vilken jag snarare kallar enfald.

  5. Åsa Össbo

    Jag har inte polisanmält dig än, ifall det var av den anledningen du har hållit dig lugn ett tag men nu vädrar morgonluft för dåligt språkbruk och tråkande samtalston i samband med dina virala irritationsutbrott över åsiktsfriheten. Men det här med ”patologisk beslutsångest” börjar ju likna något.
    Kommunstyrelsen kan tala med samlad stämma om det finns en samlad stämma. Inte annars. Jag tror knappast att mottagaren av remissvaret tar Vilhelmina kommun på mindre allvar ifall de ser (och varför skulle de se det?) att det finns ett parti som är emot förslaget om storregion i protokollet – snarare tvärtom. Du visar med detta att du gärna trycker ner åtminstone vissa partiers yttrande- och åsiktsfrihet. Och förbehåller dig rätten att definiera vad som är ”personlig prestige” när det snarare handlade om kurage: du står inte upp för det som verkar vara slutmeningen i KD Vilhelminas yttrande om storregionen? Men det mest beklämmande är som vanligt att du måste trycka ned det parti som har en avvikande åsikt. Andra partiföreträdare verkar inte ha sådana behov.
    Jag skulle själv inte att belacka något parti för att de följer sina riktningar och övertygelser och avviker från majoritetens åsikt/agerande, i synnerhet ifall de utgör en minoritet! Den som ändå gör det måste ju vara styrd av rädsla, rädslan för att ha gjort fel eller just avvikit från de egna ståndpunkterna. Där varje uns till alternativt handlande ska suddas ut genom att göras ned.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Skulle vi följa dina yrkanden Åsa, då skulle kommunchefen behöva fördubbla sin utredningsstab, då de beslut du tycks kunna prestera är krav på återremisser, fördjupade beredningar och konsekvensanalyser för snart sagt vilken skitfråga som helst.
      Det där gnället om att du blir nedtryckt går jag inte på längre.
      Du hävdar yttrande och åsiktsfrihet som vore den något du hade mönsterskyddat, men det är precis densamma jag nyttjar då jag kritiserar din oförmåga att komma till skott i olika frågor.
      Har du inte fullföljt löftet om polisanmälan tidigare, så beror det väl snarast på att någon i er manfallna tropp har så pass mycket närvaro att ni fått rådet att inte göra er till mer åtläje än vad som redan skett.
      Själv ser jag gärna att ni fullföljer era löften och hot, då ju detta är en fråga om man kan lita på någonting av det ni yttrar?
      Men har man bara snack i påsen så är det väl inte att undra på att ni inte heller vågar fullfölja en sådan sak?

      • Åsa Össbo

        Det bekommer mig inte det minsta ifall du blir irriterad på mina ageranden i politiken och skriver att du är det, men håll dig till riktighet åtminstone. Det finns inga krav på återremiss, fördjupad beredning och konsekvensanalyser i de här ovan diskuterade ärendena. Tror du dig kunna släta över dina pinsamma minnesfel eller påhitt om att jag inte deltagit i beslutet om storregion eller krävt att få se en skrivelse? Till slut vet jag inte vem som ska tro på dig, dem dina påhitt och sakfel passar troligtvis.
        Men i grunden handlar det om respekt, att respektera att det finns olika åsikter i kommunen (och självklart kan du irritera dig på det men gör det på rätt grunder och utan att tillskriva andra sjukdom som ju ”patologisk” innebär). Du har ju till och med rätt att anse/skriva här att jag eller PA inte borde ha någon yttrande- och åsiktsfrihet vilket blir kontentan av det du skriver här ovan när du tycker att KS ska vara enigt. Jag respekterar din rätt att uttrycka denna din åsikt i synnerhet eftersom det är viktigt för dina läsare och dina väljare att veta vad du står för.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Hänvisar fortfarande till föregående svarskommentar.
          Skillnaden är att jag gör det jag säger och påstår inte att jag ska polisanmäla någon om jag inte har för avsikt att också göra det.
          En annan skillnad är att jag inte försöker dra allt i långbänk och hyser respekt för att hushålla med kommunens utredningsresurser, då även dessa kostar.
          En tredje skillnad är att jag står över barnsliga provokationer som de du levererar här.
          Sammantaget hittar jag faktiskt inte någon enda gemensam nämnare, oss förenande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.