Vi har inte råd att slarva bort talanger.

Tayyab Shabab är bara den senaste i en lång rad arbetsföra och kompetenta människor med jobb, som Migrationsverket beslutat att utvisa.

Shabab är kodare från Pakistan, som jobbat redan under tiden han tog sin mastersexamen. Men på grund av en felaktig pensionsinbetalning från hans förra arbetsgivare, som korrigerats, ska han utvisas istället för att utveckla företaget där han är nu är anställd.

Sverige har blivit ett land som slarvar talanger. Istället för att så snabbt som möjligt försöka integrera de som kommer hit från utlandet med efterfrågade kompetenser, bemöts de med strikta byråkratiska barriärer samt med fackligt drivna lönekrav som gör att många här i Sverige aldrig får sin första anställning.

Inte heller fungerar det att tillskapa sysselsättning vid sidan om den riktiga arbetsmarknaden. Den förra regeringens lotssystem var för generöst med skattepengar och drog till sig skojare. Den nuvarande regeringens traineejobb har helt enkelt inte gått att ordna.

Inte heller hjälps de som hamnat utanför av aldrig så generösa bidrag. Tvärtom. Det paradoxala har ofta konstaterats att östra Tyskland, ­ som efter kommunismens fall 1989 skenbart fick de bästa förutsättningarna genom att på generösa villkor integreras med ett rikt Västtyskland, nu ­så här 25 år senare tillhör Östeuropas mest stagnerande områden. Att leva på offentlig välvilja har inte heller ökat tacksamhet och tillit till de som betalar notan. Snarare ökar fientlighet och misstro.

Inget samhälle har i längden råd att förslösa människors förmåga att kunna försörja sig själva och bidra till samhället. Det är ett både ekonomiskt och mänskligt slöseri. Fler måste släppas in och bli insiders på arbetsmarknaden. Även om det till en början är till en låg lön ger sådana jobb steget in, från vilket de allra flesta tar sig vidare till mer välbetalda jobb, och lönerna generellt stiger med tillväxten.

Arbetstagarfacken har systematiskt strävat efter att pressa upp lönerna genom att arbeta underifrån och hela tiden kapa lönestegarnas lägsta stegpinnar. Detta har också varit en framgångsrik strategi, men har samtidigt straffat sig genom att de viktiga instegsjobbet flyttats utomlands till låglöneländerna. Vi måste då istället acceptera en inskolningsperiod av lärlingkaraktär med reducerad ingångslön under lärlingsperioden.

4 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Men Göran, vi har världens bästa/sämsta byråkrati. Hur helvetets snett denna byråkrati än slår, går det alltid att gömma sig bakom ”lagar och förordningar”. Tyvärr är det så att sunt förnuft inte längre har plats i vårt samhälle.
    Ibland får jag intrycket att vi borde låsa in en hel hög av de byråkrater som bröstar upp sig i tv, och ersätta dem med människor som fortfarande har enbart har sunt bondförnuft i bagaget …rätt eller fel??
    Ps. Nu steg du i min aktning när du sket i politiken och säger det jag alltid sagt, dessa jobbcoacher gjorde dig rika på dumma politikers beslut. Vi ska slå ner på idiotiska beslut, vare sig de kommer från höger eller vänster. Enbart om vi gör så, kommer dessa att dra öronen åt sig.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag ger inte mycket för de som argumenterar utifrån vad deras respektive partiledning i Stockholm har bestämt ska gälla för alla.
      Jobbcoatchbeslutet var rena blindskäret och vi var många som förutsåg det redan från första stund.
      Vi måste se ofta höja blicken över partipolitiken om vi ska ha en ärlig chans att lösa våra lokala problem här.
      Politiker beslutar om lagar och regler, som sedan byråkraterna i respektive myndighet och förvaltning har att rätta sig efter.
      Men så finns det de som läser lagen som fan läser bibeln.
      Göran Hägglund svarade på min fråga på ett distriktsmöte att han många gånger förundrat sig över hur skevt det går att tolka regelementen och förordningar och att han ibland undrat om man som tjänsteman har rätt att lämna huvudet hemma när man cyklar till jobbet?

  2. Leif Danielsson

    Göran, jag har för mig att man ändrade lagen en gång i tiden, som gör tjänstemännen immuna mot idiotiska beslut. Hur tänkte man då?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det begriper inte jag heller Leif???
      Jag anser att det är en viktig uppgift att återinföra tjänstemannaansvar igen, annars spelar det ingen roll om man som myndighetsperson struntar i regler och överordnade beslut.
      Helt vansinne att slopa detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.