Som fritidspolitiker är jag alltid otillräcklig

Vilhelmina kommun styrs av tjänstemän som verkställer vad politikerna beslutat.

De politiska besluten härrör från fyra olika organ:

Kommunstyrelsen, Utbildningsnämnden, Socialnämnden och Miljö- och Byggnadsnämnden

Dessa i sin tur är sammansatta av en ordförande och ett antal fritidspolitiker som ledamöter.

Ordförande i kommunstyrelsen kallas kommunalråd och är heltidsarvoderad med en lön på ca 45 tusen per månad.

Övriga ordföranden har bara deltidsarvoden.

Alla fritidspolitiker i styrelsen och nämnderna har inga ”politikerlöner” utan bara ersättning för enskilda sammanträden och  som uppgår till knappt 600 kronor per tillfälle.

Jag reagerar mot att det förekommer en vanföreställning om hur vi fritidspolitiker deltar, för att ha detta som en försörjning.

De som har löneanställningar kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst, men vi som är företagare förlorar som regel pengar på att delta i politiken, då det normala är att vi tjänar betydligt bättre på att använda timmarna till vår egen näring än till politiska uppdraget.

Så du som tycker att vi ”politiker” ska engagera oss betydligt mer i hur kommunens nästan 900 anställda har det på sina arbetsplatser, måste börja inse att det skulle innebära att vi skulle behöva bekosta detta själva i form av förlorad arbetstid inom våra respektive yrkesverksamheter och då knappast kunna ens försörja oss själva.

Du har säkert hört några av oss fritidspolitiker klaga över ”bristande information” och det kanske återspeglar en känsla vi alla delar av att inte hinna tränga in i frågorna tillräckligt djupt.

Frågor som ska beslutas väcks först i arbetsutskotten tillhörig vardera nämnderna och i dessa utskott sitter endast ett fåtal av oss, för att förbereda senare behandling i nämnd och ev i fullmäktige om det gäller tunga spörsmål.

På de fritidspolitiker som sitter med i utskotten vilar ett än tyngre ansvar att tränga in i de mellan 30 och ända upp till över 70 olika frågor som dryftas vid varje sammanträde.

Så begär inte för mycket av oss som tagit på oss uppgiften att med vår fritid som insats engagera oss i besluten som rör vårt gemensamma. Vi är bara människor vi också.

En kommentar

  1. Eva

    Bra förklart. jag har ibland tänkt hur arbetar en fritidpolitiker, ser ju att dom är i kommunstyrelsen, men ordet” fritidspolitiker” blir lite mindre viktigt på ett vis,mer som en hobby! Lite offisiellt på ett vis, med det ansvar som trots allt hör med. Människor med visioner tänker jag som hiver seg i politiken. I Norge heter det kommunstyrerepresentant och det är ju det ni är! Detta var ingen kritik, men en refleksjon, Till lycka med politiken i kommunen uansett färg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.