Låt oss ta nästa steg i utvecklandet av välfungerande kommunal renhållning!

Vilhelmina Kommunstyrelse

Remissyttrande från Kristdemokraterna i Vilhelmina gällande renhållningsföreskrifterna

 

Vi har diskuterat orsakerna bakom den vilsenhet som fortfarande tycks råda bland hitresta, vad gäller hur hushållssopor från icke-fastighetsägare ska hanteras.
Det är ju fastighetsägarnas ansvar att tala om för de som hyr hur vår kommunala renhållning är organiserad, men detta tycks i många fall bli bortglömt.

TuristsoporTuristsoporna

Vi ser därför ordentligt synliga anslagstavlor vid återvinningsstationerna och vid in/ut-farterna till våra fritidshusbyar som ett steg till hjälp att föra ut informationen mer direkt än via lokala annonser och kommunens hemsida. Vägtavlor med storlek som inte kan missas, ska det vara.

Därutöver tycker vi att ett par sopkomprimatorer märkta ”TURISTSOPOR” kan införskaffas ur kommunens egna kapital och med sopinkast som öppnas via betalning med kontokort och prissatt per öppningstillfälle, lika gärna som de specialla sopsäckar med enhetspris som nu är tänkta att användas, men vars procedurer verkar aningen för krångliga för att få samtliga att anamma dem.

Komprimatorerna uppställes i våra två fjälldalar lämpligen i anslutning till hotell, mack eller handelsbod och med ordentlig skyltning från allmän väg, samt med avtal med berörda markägare/näringsidkare där komprimatorerna ska stå, så att betalningsrutin och elförsörjning till hydraulsystemet har daglig tillsyn och en som är ansvarig för driften.

Med detta hoppas vi bidra till att föra sophanteringen ytterligare ett steg i rätt riktning och att vi ska slippa se dessa otäcka syner vi nu tvingas iaktta längs vägdiken och kring stationerna för förpackningsåtervinningen.

På uppdrag av styrelsen för KD-Vilhelminaavd.

Göran Jonzon / Nuv. gruppledare

2 kommentarer

  1. Kenneth

    Låter som en inte allt för tokig idé och med en avgift så skulle det inte bli så dyrt, kanske till och med självbärande. Det som också skulle behövas vore kameraövervakning av de befintliga sopstationerna på samhället, folk verkar ju slänga allt möjligt där (eller rättare sagt bredvid) jag har sett både möbler och vitvaror som de inte orkat köra till Kommunens återvinningscentral.

  2. edor

    Jag hänger på. Har också funderat på det här med sopor och nedskräpning om det blir fler som tar sig till våra fjälltrakter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.