En modell för att utveckla Vilhelminas byar

Idag har vi haft 4:e gruppmötet i det som kallats ”Kultsjödalsberedningen” och varit ute i terrängen på plats i byn Saxnäs.
Beredningen är tillsatt av kommunfullmäktige och inkluderar samtliga politiska partier, berörda tjänstemän samt adjungerade inbjudna företagare och öppet för allmänheten via samrådsmöten.

Något vidlyftigt tilltaget kan tyckas, men utfallet visar sig bli mycket bra!
Genom den grundlighet som arbetsmodellen med en tvärpolitisk beredningsgrupp innebär, har vi fått till stånd väldigt god genomlysning och ett övergripande visionsarbete som sträcker sig över decenniers utveklingsriktning för byarna Klimpfjäll och Saxnäs i detta fall.
Prioriteringar, förankring och stegvis genomförandeplanering har precis som i fallet ”Kittelfjällsberedningen” visat sig bli politiskt oberoende bygdeutvecklingsprogram som håller över flera mandatperioder.

Jag är personligen så positiv till resultatet som kommer att landa som rapporter till fullmäktige, att jag tycker den pågående Förtroendemannaberedningen, vars syfte är att ta fram hur kommunens politiska styre ska organiseras från 2019 och framåt, bör beakta möjligheten att driva på byautvecklingen generellt på liknande sätt, kanske via nämnsutskott?

Av Vilhelmina kommuns alla byar kommer inte alla att överleva, utan vi måste acceptera att några försvinner, medan andra blomstrar och expanderar.

Kommunens medverkan för att främja en positiv och tillväxtskapande utveckling ska inte spillas hur som helst, utan satsas där pengarna gör mest nytta i utväxling med privata initiativ.

Vi kommer där att fundera lite över vad som egentligen är en ”by”? Själv vill jag nog definera en by som den plats där minst två personer delar minst en vision att skapa tillväxt. Allt därutöver ser jag som isolerade enskilda bostäder, men utan byaanda.

Om vi utgår från varje enskild by´s specifika möjligheter, så skulle byn kunna bli kommuncentra för något specifikt utvecklingsbart.

I den ena byn fokuseras på kanhända på träförädling.
I den andra kanske man fokuserar på fisketurism och i den tredje möjligen kombinerad odling av sättpotatis och silversmide!.
I den fjärde må fiskodling vara huvuddraget och så vidare.
Men specialkompetenser i kombination med entrepenärskraft som utmärker det man kallar ”eldsjälar” må alltid vara en absolut grundförutsättning.

Så menar jag att det är så vi ska organisera den framtida näringslivsutvecklande kommunala medverkan, för att skapa tillväxt med fokus på diversitet och byautveckling.Byautveckling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.