Katarina Hampusson

Med anledning av bärplockning

Den senaste tiden har präglats av bärplockar-debatt (igen…) det verkar bli ett årligt återkommande fenomen.

På Newsmill skriver Anette Lundkvist (C) från Nordingrå om bärplockning under rubriken Vi borde plocka bären själva och inte utnyttja människor som lurats hit . På VK-bloggen skriver min blogg-granne Victoria Kreuger om samma ämne.

Båda ställer sig frågan om vi har blivt för bekväma. Jag tror att det ligger mycket nära sanningen, vad säger du?

Har här klippt in slutklämmen på Anette Lundkvists inlägg på Newsmill, väl värt att begrunda:

"…

Kanske köper du om några månader en syltburk med bär, som plockats i Ångermanland av en hitflugen thailändare, blivit sylt i något musteri (heter det så?) i Litauen och fraktats upp till din ICAbutik med långtradare…
Fram för rättvisemärkta bär. Mer lokalproducerat. Färre och kortare transporter.

Eller också kanske vi ska kliva upp ur soffan, dra på oss stövlarna och reflexvästen, ta med hink och packa ryggsäcken med karta & kompass, mobiltelefon samt minst en banan och vattenflaska. Gärna något mumsigt som matsäck!"
 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Kanske dags att bärföretagens VD:ar går ut i skogen och plockar bär själva eftersom de inte tycks ”ha råd” att betala anständiga löner och ordna anständiga villkor. Detta är problemet med den fria marknaden. Den kan aldrig skydda någon. Den kan bara se till profiten och många, i det här fallet bärplockarna från Kina, far illa av den. Den fria marknaden MÅSTE regleras hårt!

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Conny Forsström (2010-08-14 20:48)
    Visst är det märkligt att det inte fungerar, trots både kollektivavtal och fackligt godkännande. Den ”Finska modellen” är nog den som fungerar bäst trots allt. Den fria marknaden har sína förtjänster också därför är jag inte benägen att hålla med dig om att den rigoröst ska regleras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.