Solen ger kraft

Vaknar och ser att något grått parkerat utanför mina fönster.Hoppas att det skingras så att allt det blåa visar sig. Igår var ju en helt underbar dag. Fler sådana tack Solen har en mycket viktig inverkan på oss människor. Solljuset gör att vi kan bilda D-vitamin som är viktig för kalkomsättningen av skelettet så att vi inte ska bryta benen av oss. Solljuset påverkar även bildandet av melatonin från tallkottkörteln, och en störning av detta kan leda till en depression.Därför ska vi ut i solen, eftersom ljuset gör att melantoninet minskar och då blir vi piggare, gladare.

Det skrivs en del om nyhetsinslaget jag var med i härom dagen. Där jag berättade om hur svårt jag haft att få tag i min diabetesmedicin och fick cykla runt stan i nästan två timmar och besöka tre apotek innan detta var fixat. Jag skrev på Fb och bloggade om detta, sedan blev jag kontaktad av SVT Västerbottens nytt som undrade om jag kunde tänka mig att ställa upp på en intervju. Funderade en stund och sa sedan ja. Nu är det en person som gjort en ”utredning” som sprids på nätet, där slutsatsen är att hela intervjun är riggad, att det rör sig om en vit lögn och att det själva verket är en politisk partsinlaga. Detta för att jag en gång har jobbat på SVT och därför inte kan vara ”den vanlige sjuke mannen”. Inslaget i SVT är ett led i en ”kupp” för att kasta skit på avregleringen av apoteken.

Jo, jag jobbade ett drygt halvår på SVT Nordnytt – för 23 år sedan! Min diabetes fick jag för 12 år sedan. Jag har stor erfarenhet av att hämta ut mina diabetesmediciner, är hyfsat kunnig om sjukdomen eftersom jag är utbildad sjuksköterska – och jag menar att det allt oftare blivit strul med lagerhållningen av medicinerna, inte bara de jag måste ha för min diabetes. Det är inte första gången detta händer. Men jag reder mig väl, jag kan cykla och ta mig fram (även om det ibland tar onödigt mycket tid) – men det finns äldre människor och de som är socialt utsatta, som kanske låter  bli att ta sina mediciner när de inte finns i lager. Om jag sedan kopplar samman denna försämrade service med avregleringen (frihetsreformen) som genomfördes anno 2009, så torde inte det vara en särskilt avvikande eller revolutionerande åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.