Upp i ottan

Vaknade tidigt. Gör så ibland. Men känner mig ändå utsövd, då jag med åren vant mig med att sova lite. Började med det redan som barn och det har följt mig in i vuxenlivet. Medan andra inte tycks fungera trots tio timmars sömn, så känner jag mig utsövd efter fyra-fem timmar. Jag har med åren funnit mig väl med att vara uppe vid femsnåret, ibland ännu tidigare. Det är en tid på dygnet då det är tyst i huset och helt stilla ute på den annars så brusande gatan. Jag tänker bra i ottan och brukar därför sätta mig och skriva en stund. Fast onekligen måste det vara så att jag levt med en en ständig sömnskuld. Läste att vi sover en tredjedel av våra liv, men det är ingen som vet varför. Men det torde väl ha att göra med att vi i sömnen låser upp vårt undermedvetna och samtidigt laddar batterierna.

Om man nu sover för lite om nätterna, så kan man väl ta sig en lur på dagen? Får ofta höra att jag borde krypa ihop på någon soffa, sträcka ut mig på sängen, sluta ögonen och knoppa in en stund. Men att sova på dagen är något jag omöjligt kan göra. Det funkar inte. Det är klart att när en sjusovare hör att jag sovit ynka fyra timmar, så tror de att min hjärna är indisponibel, att jag inte kan tänka en enda redig tanke. Men så är det inte. Som sagt, jag har haft ett helt liv på mig att vänja mig med lite sömn. Man kan säga att jag tränat min hjärna att fungera helt okej, trots kort sömn. Däremot kan kroppen kännas lam och kraftlös, Men det är en annan sak.

Det finns de som ser sina egna tankar och handlingar som mått för alltings orsak. Det som finns i deras tankesfär är det facit som beskriver hur allt är och ska fungera. Med denna sanning kan de verka som enväldig domare och härskare – eftersom de besitter sanningen. De anklagade döms utan att bli hörda och skickas i landsförvisning, utan möjlighet att kunna överklaga domen. Vi stöter på dem lite då och då; ser dem med ett måttband i handen. Har du tur så går du fri, om du inte råkar ha fel näsa, hudfärg eller för ljus röst –  då döms du till att behandlas som luft.

Dags för kaffe och en macka med marmedlad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.