Hängmatta i skuggan

Det ser ut att bli en varm dag. En dag som denna måste jag bära hatt, annars torde min flint brännas sönder och lysa röd fram mot aftonen. Men det är ju välkommet med lite värme, inte minst efter den kylslagna våren och försommaren. När det gäller värme och sol, så bär jag på en romantiserad bild om att i flödande solljus gå barfota i sanden, dricka hallonsaft och svalka kroppen i en inlandssjö. Men jag vet ju också hur plågsam en värmebölja kan vara; när det blir så hett att tankarna stannar av och när man flämtande kurar i skuggan i hopp att det ska bli svalare till kvällen. Som nordbo så är jag ju inte fysiologiskt anpassad för att klara särskilt höga temperaturer. Något jag omedelbart blivit varse om när jag klivit av planet i ett tropiskt klimat.

Under några av mina resor har jag upplevt kvävande värme. När jag efter min långresa genom Kina mellanlandade i Thailand, på ön Koh Samui, så var det under en riktigt het period. Under ett par veckor gick det helt sonika inte vara i solen, utan jag försökte överleva i en hängmatta i skuggan av några jättelika palmer. Men det värsta jag varit med om i värmeväg var nog under de två veckorna i Florida. Värmen var som en käftsmäll och det gick knappt få sig luften. Det gick omöjligt att sätta sig i bilen innan AC:n få gå en halvtimme. Om kvällarna rullade åskan in över fastlandet med sitt buller och sina skrämmande blixtnedslag. Varje gång hoppades jag att mullret skulle dra med sig en kallfront, men det blev snarare varmare och varmare.

Så att leva i ett ständigt högtryck, fångad i en bastant värmeblöja, kan i längden vara riktigt plågsamt. Som sagt, det går an med ett par veckor svensk sommar med + 25 grader, men månad efter månad i kvävande hetta är en annan sak. Jag har nog med åren börjat tåla hög värme sämre; blir fort yr och illamående, tappar fokus och blir rastlös när solen bränner för hårt. Nej, jag drömmer inte om snöstormar, utan jag försöker mest att resonera med mina inre bilder om en evig sommar.

Blir det hett, så måste man att dricka mycket vatten och tänka på saltbalansen. Och att ha en hatt på huvudet. Man kan kan lätt drabbas av värmestress, då svettningarna inte klarar av att kyla kroppen – så att temperaturen istället stiger ännu mer, vilket leder till påfrestningarpå hjärtat och cirkulationen. Man blir seg i kolan av värme. Det finns de som menar att klimatförändringarna gör att vi kommer att få uppleva fler värmeböljor. Samtidigt som jag läst att långvarig värme ökar risken för krig.

Men det skiter jag i. Idag ska jag vandra i solen. Dagens värmechock ska dessutom bara hålla i sig ett par dagar, så det gäller att passa på. Ska sätta mig vid älven och berätta för det strömmande vattnet om hur det kan gå när två tjurskallar börjar bråka om veden. Ja, när det gäller tjurskallar så kan ju dessa börja bråka om precis vad som helst – inte bara om ved. Har knappt två veckor på mig att träna på Vedtjuven innan träffen i Siksele. Vi börjar ana på vilka ställen vi ska med vår föreställning,  ”Bland ved, rabarbersaft och penseldrag”. Det stora jobbet för oss som är med i föreställningen, är att klura lite på logistiken; hur vi tar oss dit och hem.

Oj, värmen har trängt in i mina rum.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.