Minns kristallnatten

9 november. Kristallnatten 1938. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Nazisterna ville med all tydlighet visa vad de ville göra med judarna.Det just sådan här dagar/nätter vi inte få glömma. 18.00 är det en manifestation på Rådhuset i Umeå. I tider som dessa är det absolut läge att infinna sig där och stå upp för det goda. Det har börjat eldas och brännas igen, nu i vårt land. Denna gång är det flyktingförläggningarna som bränns ner. Men det är samma typ av mörkermänniskorna – då som nu – som håller i tändstickorna.

Bor i en kall lägenhet. Det är så kallt att fingrarna blir stela och fastnar mellan tangenterna. Måste ha blivit nåt fel och borde ringa hyresvärden, då alla element är kalla. 17 grader. Men då vaknar min miljömedvetenhet. Om jag fryser så sparas ju lite energi. Jorden blir ”renare”. Men går det under 16 grader så gör jag upp en brasa på parketten.

Tomt efter att ha postat slutkorrekturet till förlaget. En sorg. Som att förlora ett barn.Det är inte min bok längre – nu får läsarna adoptera min berättelse och ställa sig till doms över den. Jag rår inte längre över texten. Jag har satt punkt.

En riktigt grå dag därute.

För övrigt håller jag på att avfrosta frysen, men så kallt det är i lägenheten så torde det väl ta veckor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.