Ingen sovmorgon

Sitter här och undrar vad klockan egentligen är. Nåväl klockan ska vridas tillbaka en timme, vilket jag tolkar till att normaltiden är 04.30. Klockan ställs om från sommartid till vintertid, vilket betyder att nattmörkret kommer en timme tidigare på eftermiddagen – vad nu det ska vara bra för? Fast i stället får vi en timme extra solljus på morgonen. Var det inte idag som jag skulle få ”sovmorgon”?

tidKlockar

Det här med att ställa fram klockan eller tillbaka klockan är i grunden ett politiskt beslut, då EU har en gemensam sommartid – och det skulle väl se ut ifall Sverige hoppade av en sådan överenskommelse? Nej, det räcker inte att vi protesterar här i den mörka, kalla norden. EU-kommissionen måste först lägga fram ett förslag, men sedan är det Europaparlamentet och Ministerrådet som lagstiftar och de måste vara överens för att förslaget ska antas. I ministerrådet krävs det sedan att 55 procent av länderna med minst 65 procent av befolkningen antar förslaget. I Europaparlamentet krävs en majoritet. Dessutom måste EU-kommissionen själv vilja lägga fram förslaget. Sverige kan alltså inte på egen hand införa egna regler utan att samtidigt bryta mot EU-rätten. Då kan Sverige dras inför domstol drabbas av böter eller beläggas med vite.

Minns aldrig att jag de första sex-sju första levnadsåren hade något armbandsur. Jag levde väl i Nuet …Pappa hade två: en jobbarklocka, en finklocka som han bar om helgerna. Men jag hade ingen. Jag styrdes väl av ljuset och var helt sonika ute och lekte när solen lyste under sommarhalvåret. Värre var det vintertid, då var det mörkt ta mej tusan dygnet runt. I min hemby fanns inga gatlyktor, utan allt ljus som fanns utomhus om kvällarna var en lampa som pappa satt upp ovanför portdörren till ladugården. Det var i det sköra ljuset som jag brukade spela hockey mot mig själv, när jag inte kunde sitta stilla och var tvungen att på något sätta springa bort ADHD-oron ur kroppen.

För övrigt kan mörkret skrämma upp det okända i oss eller hos andra. För mig har mörkret ofta stått för ensamhet. Onekligen åstadkommer mörkret förändringar i den kemiska fabrik vi bär omkring i våra hjärnor.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.