Se upp för bluffakturor

Det finns de som får sitt levebröd från att lura andra, genom att driva skojarbolag som blåser hederligt folk på pengar. Vad svarar de när de får frågan om sitt yrke? ”Ja, jag är VD på ett bluffbolag som lurar pengar av folk. Ganska lukrativt arbete då man får resa en hel del till varma länder och vila upp sig och dessutom köra BMW i tjänsten.” Det dräller av skojare på nätet och uppfinningsrikedomen på hur man ska lura folk tycks aldrig sina. Ett sådant bolag är Bolagsupplysningen som lurar folk genom att skicka ut handlingar som liknar de som myndigheterna brukar sända då och då. Bolagsupplysningen får många att associera till myndigheten Bolagsverket – något som även jag gjorde i slutet av november. Kuvertet påminde även om Skatteverket och loggan liknade F-kassans. Myndighetskänsla. Enligt den knapphändiga informationen fattades viktiga upplysningar och det var bråttom att komplettera exv mobilnummer, epost, webbsida och sedan skriva under och sända i retur.

rånare

Men Bolagsupplysningen är ingen myndighet, det är en tjänst som erbjuder företagen en plats i deras nätkatalog. En dyr sådan. För några dagar sedan kom en påminnelsefaktura som meddelade att jag genast skulle betala 4845 kronor för en ”glömd” faktura, plus ytterligare faktura på samma belopp för årets nättjänst. Jag ringde upp skojarna och förklarade för en ung tjej att jag inte beställt denna tjänst. ”Men du har ju skrivit under”, svarade hon. ”Jag kommer att bestrida er faktura, var gör jag det?” Jag fick en epostadress och jag sa något om att de sysslade med bedrägeri. Då sa tjejen något intressant i hotfull ton. Att ju mer jag sa i den riktningen, desto mer minskade mina chanser att få köpet hävd.

Redan 2014 varnade Förenade Bolag och Driva Eget för Bolagsupplysningen. I juli 2016 skrev Svenska Dagbladet om en stor våg av polisanmälningar mot Bolagsupplysningen. Men det verkar inte ha bekommit verksamheten. De kör på så länge det går. En åklagare har försökt ge sig på verksamheten, men inte lyckats knyta den till något bedrägeri. Detta har skickats vidare till överåklagaren. Nog måste väl det vara bedrägeri om man skickar ut handlingar som får företagare efter företagare, i tusental, att tro att det är en myndighet man kommunicerar med? Eller? Fy tusan. Dagens uppgift blir att polisanmäla bluffakturan. Sedan är det väl bara att börja vänta på Inkasso och kronofogden. Slutar det illa så blir jag av på den lilla vinst jag gjort på mina författarframträdanden under 2016 – surt förvärvade slantar som ska gå ner i fickan på en skojare. Ett sista alternativ är att driva frågan i tingsrätten, då kanske skojarna måste visa upp sig för världen.

För övrigt ska försöka städa och diska. Om jag orkar. Min sårbarhet gör att jag blir ganska negativt påverkad av sådant som skojare och bluffakturor.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.