Det kommer utifrån

Grått därute, något kallare. Kör mot Umeå idag. Tänkte åka hem och vårstäda, både lägenheten och bilen. Passar på göra sånt, nu när jag gör en paus i skrivandet. Ja paus och paus, i huvudet snurrar idéerna. De får vara kvar i skallen och mogna.

Jag förstår mig inte på syftet när somliga propagerar för att vi ska backa tiden och återvända till det gamla goda Sverige – som om det vore så mycket bättre. Vi är redan ett mångkulturellt och sekulariserat samhälle, och ska man radera de impulserna torde vi få åka tillbaka till 1600-talet och dela rum med kor och grisar.

Kåldolmar

Din bil är tysk eller Japan, vodkan är rysk, pizzan italiensk, kebaben och kåldolmarna turkiska, kaffet från Brasilien, demokratin grundades i Grekland, merparten av filmerna är gjorda i USA, teet kommer Kina och Indien, Falafeln kommer från Mellanöstern. Din tröja är sydd i Indien eller Thailand. Vinet kommer garanterat från utlandet, ofta från Frankrike eller Italien. Laxen är odlad i Norge. Oljan kommer från Saudiarabien möjligen en skvätt från Norge.Billig teknik importerar vi från Kina – och siffrorna är Arabiska och bokstäverna kommer från latinet.

Tänk så mycket allt detta har berikat våra liv. Hur skulle det ha sett ut annars?

För övrigt kommer man långt genom att lyssna. Man lär sig en hel del. Genom att lyssna känner sig människor sedda och viktiga. De blir bekräftade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.