Vi flyr för våra liv

Lördag 15.47

Hemma från stan där jag gömde mig inne på biblioteket där jag sökte eter tidskrifter och böcker som rörde det eländiga liv min farmorsmors Maria, levde sina dagar uppe på Tuskulum, uppe på ett berg med utsikt över Vindelälven och den lilla köpingen Vindeln. Där stor hon ofta och drömde om vägen till Amerika – precis som hennes föräldrar och mostrar gjorde. Den stora Drömmen. Men inte blev det så för älskade Maria- inte alls; men det är en helt annan historia.

Tuskulum är faktiskt namnet på en stad i det gamla Rom där förnäma romare hade lantställen och kunde dra sig undan från omvärlden. När Vindelns förste folkskollärare, Olof Löfgren, på 1860-talet anlade ett nybygge på Mullkälen kallade han det för Tuskulum. Tyvärr tvingades han lämna sitt nybygge efter bara några år. Men skogen finns kvar, och hit kan dagens stressade människor komma för att dra sig tillbaka från omvärlden en stund.

Varför inte stanna på denna ljuvliga plats? Tuskulum är ju en plats för ro och vila.

Men i mitten av 1800 började flyttlassen gå söderut, mot båtarna som skulle föra dem över detta stora hav …

Hur hade du gjort själv? Hukat vid barkbröden?

Svenskar_i_Amerika._Olof_Olsson_från_Nerikes_Kil,_utvandrade_ca_1880_till_Rush_City,_Minnesota_-_Nordiska_Museet_-_NMA.0039211 350px-Farewell_to_home,_Göteborg,_1905

16.10

Vi höjer blicken ser och lystrar. Världen står i brand. Mängder med ungdomar har flytt till Sverige. De flyr till oss, så som vi en gång flydde över haven.

20171020-183922-L_16Mb 180223syrien-750x402Bilder från Syrien. Ruiner.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.