Selfie av hajkyss

Sommartider. Häromdagen tänkte jag sätta mig på balkongen, lapa sol och läsa ur en bok. Hade ju glömt … Just det, glömt att de skulle fixa till balkongen. Stod där med bar överkropp på betongfundamentet och svajade av svindel. Skyddsräcket var borta. Livsfarligt. Nästa dag märker jag  fasadkillarna helt sonika spikat igen min balkongdörr med några korslagda plankor. Förvirrade författare stänger vi inne.

Olyckor är ju svåra att förutse. Plötsligt händer det. Men ju högre risker du utsätter dig för, desto troligare är att du förolyckas. Det är större risker med att bestiga Mount Everest än Kammarberget i Lycksele. Nu har det dykt upp nåt som kalas för ”killfies” – alltså dödsfall på grund av självporträttet (selfies). Det är dårar som balanserar på byggnadsställningarna högt uppe i luften, utan säkerhetslinor förstås. Hoppsan, han föll och så har man en killfies att lägga ut på nätet. En annan dåre försöker på riktigt kyssa en haj medan han tar en selfie. Gissa hur det gick?

woman-2435605_960_720

Forskare har räknat ut att hela 127 dödsfall som skett de senaste 2,5 åren kan kategoriseras som selfierealterade. En siffra som ser ut att öka. I Indien har 76 personer dött i samma ögonblick som de tog en selfie.

Tomtar korsade vägen
2015 skedde en rad märkliga trafikolyckor norr om Gävle, speciellt vid Skarvberget. Orsak: tomtar, vättar, troll och märkliga väsen sprang över vägen. Ja, om man ska tro de olycksdrabbade bilisterna och långtradarchaffisarna. ”Jo, jag hamnade här på taket för att jag var tvungen att tvärnita när det över E4 passerade sju tomtar, två vättar och ett stort jälva troll.” Vad säger en trafikpolis vid ett sånt tillfälle? Vill du blåsa i apparaten som mäter alkoholhalten?

rock-climber-2316345_960_720

Liten eller stor amygdala
Varför utsätter sig somliga för stora risker; för en del utökas riskerna gång efter annan. Det sitter i hjärnan. Tro inte nåt annat. Förmodligen handlar det om ljuvliga adrenalinkickar och en rejäl dopamindusch. Eller så fattas det något. Amygdala, den del av hjärnan som skapar känslomässiga minne och skapar förmågan att vi blir rädda när vi kikar nerför ett stup. Sunt, då faller vi inte i. En kvinna som helt saknade amygdala kunde inte bli rädd, och de som har förminskade amygdala kan vara de som vi ser balansera på byggnadsställningar eller som försöker pussa en haj. Det kan även vara de som kör som idioter, som ständigt hoppar fallskärm och bestiger berg utan rep. Lycka till, det är inte min grej – jag har två jättelika amydala och är skiträdd för det mesta.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.