Girigheten är värst

Daglig rapport: Sovit uselt. Snarkade ett par timmar mellan 03.00 och 05.00. Pip. Sedan upp för att skriva. Idag på uppdrag från Region Västerbotten, HärLitt, en app som samlar texter, bilder, författarporträtt och så kallade litterära spår. Jag har skrivit om vad som hände när jag skulle hämta Torgny Lindgren centralstationen och om den tid då landshövding Georg Andersson släppte in folket på länsresidenset.

face-1190352_960_720

Satt igår och bläddrade i en bok, som hade ett avsnitt om katolska kyrkans sju dödssynder: Högmod, vällust, frosseri, girighet, lättja, vrede och avund. Kan man säga att nån dödssynd är värre än  de andra? Det finns i varje fall några som är mindre lustiga, om vi säger så.

Högmod (motsatsen till ödmjukhet) är väl då man anser sig vara förmer än andra, lite bättre, mer uppblåst och dryg.

Girighet och snål är väl detsamma. Inga roliga typer som är det. De som är giriga brukar inte vara särskilt intresserade av att dela med sig till andra.

Avund, då går man omkring och hoppas att andra ska misslyckas. Erkänner att jag känner så när det är fem norrmän i täten på OS-femmilen.

Personligen ogillar jag mest girigheten. Den är motorn för en del ekonomiska verksamheter där man ska tjäna pengar på gamlingar, de sjuka och på ungar som går i skolan.

För övrigt krävs ett samarbete mellan förnuft och känsla för att vi ska kunna fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.