Farlig lögnare

En farlig lögnare.

Nu är Joe Biden formellt president, genom kongressens beslut. Äntligen. Demokraterna vann efter de mest kontrollerade och rättvisa valen någonsin. Men Trump vägrar acceptera inse det, utan fortsätter om att tjata på om detta valfusk som bestulit honom makten. Trump hetsar mobben av konspirationsstinna att storma kongressen. Torde bara vara början i det som är en attack mot demokratin. Han har struntat i coronapandemin, säger att klimatkrisen är en lögn, ett påhitt, att allt i pressen är fake news. Han har gett dumheten ett ansikte.

Trumps förebild?

Trumps tal till demonstranterna under gårdagen, då han eldade upp massorna genom återigen varna för vänstervridna Demokraterna och journalisternas fake news – och om ”stölden” av makten genom ett landsomfattande valfusk. En stor, svart lögn. Han uppmanade ”patrioterna” att gå mot kongressen och de konspirationstroende lydde naturligtvis sin ledare och gick till attack mot Kapitolium, demokratins hjärta. Så nära en statskupp man kan komma. När Trump sedan pliktskyldigt försökte lugna sina underhuggare och be dem att gå hem, var han tvungen att lägga till: ”De stal makten av oss! Trots att vi vunnit en jordskredsseger!” Pöbeln tycks i sektledaren Trump se en gudomlig ängel, som ska rädda Amerika. Attackerna mot demokratin i USA lär fortsätta. Attacken mot journalister och media i stort, påminner ju om hur tyrannerna gör i diktaturer. De gör sig av de som granskar makten – vilket är en av demokratins hörnstenar.

QAon konspirationsälskare.

Trumps anhängare är inga änglar. Inte heller verkar de vara särskilt bildade. Trump är en sektledare och anhängarna sväljer lögnerna med hull och hår. Precis som i religiösa sekter, uppfattar anhängarna kritiken som ett tecken (från ovan/djävulen) att de har rätt – det är ju de onda tungorna som attackerar Trump och de ”troende”. Han har ju inte ens tagit avstånd från den stolliga QAnon-rörelsen som är den bärande konspirationsteorin. De menar att finns det en global, dold makt som styr USA. En klassisk konspirationsteori, en otäck och knäpp sådan, med rötterna i medeltidens konspirationer mot judarna som stal kristna barn och drack deras blod. Den nutida varianten är Trump den ende som kan stoppa de blodtörstiga, hemlighetsfulla pedofilmonstren. QAnon tror (vet???) att denna stora, mäktig konspiration styr USA  (förstås av ondskefulla Demokrater och folk från Hollywood) – bestående av satanistiska pedofiler, barnätande monster. Bland de som styr denna ”pedofilliga” är enligt enligt QAnon är bland annat: Hillary Clinton, Barack Obama, Oprah Winfrey och Tom Hanks.

Trump får återgå till att leka affär och bygga stora hotell – men vem tusan vill göra affärer med en man som talar osanning och ljuger så att tungan blir svart.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.