Slalom och folkhälsan

Sportlovsfirare 1907

Sportlov – upplagt smittspridning. Det är så hälsosamt och stärkande  i fjällen … sjunger  de muterade Coronavirusen som slagit följe med sportlovsfirarna. Smittoriskerna torde minimala då man färdas på skidor utför branterna eller går på tur längs de rösade lederna. Problemen uppstår när trötta slalomåkare ska under tak, kanske in på hotell för att käka en bit mat eller tränga ihop sig nån liten stuga. IVA-vården i länet lyder under krisberedskap, personalen går på knäna, respiratorerna stånkar och håller liv i de som slutat syresätta pga av covid-19 – vilket är en synnerligen ”brutal” vård. Läste förra numret av Vårdfacket (Sjuksköterskornas facktidning) om hur svårt patienterna lider och hur psykiskt påfrestande det är för vårdpersonalen, i full skyddsmundering, tvingas se folk dö, en efter en, utan att ens kunna hålla dem i handen.

Coronaviruset finns runt hela världen

Hallå! 13 000 personer har i Sverige avlidit i covid-19. Totalt i världen har 2 600 000 strukit med – förmodligen fler då många fattiga länder inte räknar upp alla dödsfall. I Sverige är endast 3 procent av befolkningen fått sitt vaccin. I USA närmar man sig 29 000 000 smittade och dryga halvmiljonen döda i covid-19. (Men så hade de också en galen president som hellre odlade konspirationsteorier och att bygga en mur mot Mexiko.)

Olyckor kan ske
I detta läge anser sig vissa människor att de gjort sig förtjänta av en fjällresa under stundande sportlov. Skulle gissa att flertalet åker i fullpackade bilar. Ju fler fordon på vägarna, desto högre är risken att det smäller. Låt säga att det är fyra svårt skadade i en krock, som måste flygas med helikopter till i första hand  IVA i Lycksele, och ev. vidaretransport till IVA. Där är det rätt så fullt med covid-19 patienter. Det kan alltså ske mycket när folk ska samlas på en liten geografisk yta. Men börja inte babbla om slalomåkandets befrämjande egenskaper för folkhälsan, att just utförsåkning  är en lämplig sysselsättning för att hålla sig frisk.

Fria att resa enligt lagen

Nej, det finns inget lagligt förbud som hindrar folk att resa till fjällen. Det rör sig mer om gott omdöme och solidariteten med de som sitter isolerade och med personalen på sjukhusen, i synnerhet de som kämpar i 10-12 timmarspass på IVA.

Rekommendationen från Region Västerbotten är att inte göra onödiga resor, varken inom Västerbotten eller utanför regionen. Tänk efter om resan verkligen måste göras nu eller om den kan skjutas fram tills smittspridningen har sjunkit. Enligt grundlagen kan vi fritt röra oss, så den kan man ju alltid försvara sig med. Men enligt smittskyddslagen har vi  skyldigheter att inte utsätta oss själva eller andra för smitta. Dessutom ska man enligt de särskilda rekommendationerna i Västerbotten: Vid symtom, åk hem, och testa dig där. Belasta  inte i onödan sjukvården på en liten ort. I inlandet finns små sjukstugor, dimensionerade för de fast boende på orten. Visserligen så brukar man plocka in extra personal, ett par stycken, under de stora loven, då mest gipsa brutna ben och armar.

Mutationer som ökar smittorisken

Krisläge i Västerbotten
Förra veckan (v. 8) låg Västerbotten som län, liksom Lycksele som kommun, fortsatt i topp när det gäller antalet fall av covid-19. Kust och inland. Hur ser smittspridningen ut efter sportlovet? Nu sjunker det v.9 i Lycksele, medan det tycks öka i Umeå. I Vemdalen fick man här om sisten stänga ett helt hotell, då personalen knockats av viruset. De boende skickades hem. I jämtländska Åre fick polisen rycka ut till en en hemmafest med fler än hundra gäster – ett brott mot pandemilagen.

En säger Bu, en annan säger Bä
Blir inte klok på Folkhälsoinstitutet som (lite uppgivet) godkänner resor till fjällen under sportlovet – för allt går ju bra om man bara följer rekommendationerna. På regional nivå ser man betydligt allvarligare på situationen. Sedan säger Anders Tegnell, så sent som i torsdags, att vi står på tröskeln till en tredje våg och det är den brittiska mutationen som ligger bakom vågen. Denna muterade variant är betydligt mer smittsam och fler utvecklar covid-19. Men jag hittar inget om FHI åsikter om skidresorna. Den 24 februari sa Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark till VK: ”Res inte!  Vi är i ett mycket allvarligt läge och måste få en ändring nu, säger han. ”Ompröva om ni verkligen ska göra resan ni hade planerat, oavsett om det är till fjällen eller någon annanstans.” Under tiden hukar regeringen i kulisserna. Vad tusan skapades Pandemilagen till? Vi riskerar ju ju inte enbart virussmitta, hela fundamentet som bär upp vårt demokratiska samhälle är ju i gungning.

Det är trist när somliga inte vill förstå andra.

Vad gäller folk som ”unnar sig” det som passar just dem, som gör egna tolkningar av situationen. De skapar sin alldeles egna sanningsbubbla. Vilken värdegrund baserar de sina åsikter på? har de till och med rätt att anklaga dem som ”ställer upp” för att minska spridningen – för att vara fegisar som inte törs vara ute, allra minst dra till fjällen och ha lite kul.

Vem ska jag tro på, tro på, tro på när
Tro på när allt är så här
Och ingenting vi nånsin med nåt menar
Vem ska jag tro på, tro på, tro på när
Tro på när allt är så här
Jag hoppas ändå på ett lyckligt slut
(Tomas Di Leva)

Västerbotten har högst IVA-tryck
i landet: ”Extremt tufft”
Västerbotten har högst antal IVA- patienter i landet i förhållande till antalet invånare. 17 personer vårdas på länets tre IVA-mottagningar och nu kan region Västerbotten tvingas ta hjälp av andra län för att klara trycket.
– Det är väldigt tufft just nu, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.
/Citat från SVT Nyheter (2 mars 2021)

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Stefan

    Gym får folk tydligen besöka. Det om något kan inte vara nödvändigt. Tror gymmen är stor risk att smittas på. Betydligt högre än liftköer.
    Bägge platserna är ju solklart inte nödvändiga att besöka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.