Korrläsning och förstoppning

Somnade vid 22.30. Ovanligt tidigt. Sov en medvetslös sömn efter tre dygns korrekturläsning; först läsa manuellt (text på papper) sen föra in fel och förändringar och strykningar i Acrobat PRO. Det senare tog en jäkla tid.

Korrekturläsare Lundholm

Tre dygn och lite mer har jag jobbat mellan 15-16 timmar per dygn, ofta med start vid 03.00-tiden. Jag är säker på att folk i allmänhet inte vet vilket omfattat arbete det är att få en roman klar för tryckning – och innan det ska man lägga till 1.5 års dagligt skrivande. Fördelen att bara kunna kommentera huvudtexten, inte skriva i den, är att man inte tar bort ett fel och lämnar kvar tre nya fel. Det ska ju de facto leda till ett manus som för varje korr.läsning blir renare och renare, med allt färre fel i. Att jag tokjobbar så många timmar har att göra med min Parkinsonhjärna. Dess tilltagande tröghet måste kompenceras med tid. Det mängd jag skrev för 5-6 år sedan är mer än halverad. Det fattas dopamin.

I min senaste version är berättaren, mitt alter ego, en 27 årig journalist och författare som väljs ut av Ester Duva, att bli hennes skriftställare och levnadstecknare. En smal ung man med blont, lockigt hår, löparkropp och med ett par runda glasögon på näsan dyker upp i förordet prologen och epilogen; en diffus ung man som sitter och lyssnar på Ester, intervjuar folk, gräver i gamla sockenarkiv. Men till slut var jag tvungen att beskriva en händelse som visar hur lätt det är att falla för grupptrycket. Någon gång 1972-73 pågick en regelrätt gruppmobbing av Ester Duva. Vid ett tillfälle såg jag mobbingen med egna ögon – men vågade inte ingripa. Jag var en av fegskitarna som såg på när de styrde runt med gumman i snöslasket på stadens torg. Detta har jag nu skrivit in i romanen. ”Modigt”, sa min förläggare. ”Nja det jag inte. Men eftersom det är ett av romanens bärande kapitel, och jag var där, så blir jag ju del av berättelse. Det skulle se illaa ut om jag i efterhand skulle bli anklagad för att försökt dölja min roll och feghet i det som skedde.

Förstoppad författare

Stillasittande i tre dygn = Förstoppad!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.