Adlibris knäcker småförlagen

Större vill bli större. Adlibris Aktiebolag är Sveriges största internetbokhandel med tio miljoner titlar i sortimentet – och som ägs av Bonniers koncernen. Det sker nu, i lönndom, verkar vara en noga uttänkt strategi.

Idag har förläggaren Göra Lundin tagit till orda. Nu är det allvar. Så här har förläggaren Göran Lundin (Ord & visor förlag) beskrivit situationen i ett inlägg på Facebook (2021-07-20)

 

Förläggaren och författaren Göran Lundin

Göran Lundins inlägg:

”Adlibris stryper beställningar från mindre förlag


Adlibris gör nu ett nytt försök att styra över mindre förlag som distribuerar böcker själva till ett särskilt distributionsföretag, Stjärndistribution. Från och med första september kommer böcker från av Adlibris icke godkända distributörer att blockeras.

 För Ord&visors del innebär detta ingen dramatisk förändring. Vi har avtal med Förlagssystem och fortsätter samarbetet med dem. Däremot måste vi flytta distributionen av ett antal titlar från Bording till FS innan september. Adlibris vill inte godkänna Bording (som även trycker åt oss) som distributör.

 Vi distribuerar även själva ett stort antal äldre titlar, som vi lagerhåller i Skellefteå. Det kommer vi att fortsätta med. Dessa böcker kommer därför inte längre att synas i Adlibris nätbokhandel. Däremot fortsätter vi att sälja dem via den fysiska bokhandeln, genom vår egen nätbokhandel samt Bokus – som inte gått i Adlibris fotspår. Heder åt dem!

 Jag har inte sett några starkare reaktioner på Adlibris beslut, men för många mindre förlag innebär det förstås att ett bokfönster stängs. Och om man väl går med på Adlibris krav, tvingas man anlita en distributör som tar 20 % i provision. Det har många mindre förlag inte råd med. Det är dessutom en stor affär att flytta stora mängder böcker över hela Sverige.

 För några år sedan gjorde Adlibris ett första försök att tvinga mindre förlag in i fållan, men den gången blev det en stor proteststorm och bokjätten tog tillbaka beslutet.

Göran Lundin” Slut på citatet

 

Min kommentar:

Älskade Ester

Jag och Ester. Dyrt porto för en tung bok.

Attacken mot pappersboken och de små förlagen verkar vara samordnad. Ja, vill man vara konspiratorisk så uppstår lätt en känsla oro. Men känslan finns där. Ljudböcker som tränger undan pappersboken. När debutanterna lämnar in sina manus till de större förlagen, så bedöms manuset inte enbart för sin litterära kvalitét, utan även om den i steg två i marknadsplanen, är möjlig att göra en ljudbok av. De mindre förlagen har inte råd att tillverka ljudböcker och allra minst att distribuera dem till försäljningsställena.

Var ska lovande debutanterna få sina verk utgivna? Kommer vi att missa stora författarskap, går fantastiska berättelser upp i rök. En ny typ författare håller på att anpassa sig till rådande förhållanden. Eftersom många ljudboksförlag jagar färdigskrivna manus till ljudböcker, skrivna efter en särskild mall och inläst av någon kändis, så lär vi nog en hel del av den nyskapande litteraturen.

Pappersböcker lir madrasser …

Höjt porto
Ovan på detta är en portohöjning på gång, där portokostnaden snart är lika hög som boken inne i paketet. Återigen, detta slår hårdast mot de mindre förlagen. Det börjar dra ihop sig till ett folkligt upprop. Vi som bor och verkar i det anrika berättarlänet Västerbotten, där många stora författarskap blivit oppstillt på skrönor och märkliga berättelser, kan väl inte gå omkring med huvudet under armen. Mitt förlag, Ord & visor, har i mitt författarskap, varit min räddning både som författare och som vanlig männisch. Det finns en familjär känsla i förlaget. Vi tar hand om varandra, hjälps åt, och Göran Lundin tog sig till Litauen, mitt i pandemin, för att trycka min 1,3 kilo tunga romanen om Ester Duva. I mina ögon är han inte bara en förläggare, han är min hjälte, som har modet att ge ut böcker i alla slags motgångar.

Små förlag är viktiga
Även en friskus som Lundin tröttnar en dag (trots att han är landets bäst tränade förläggare). Vad sker då med Ord & visor förlag? Var ska jag ge ut mina alster? Trycka böckerna själv? Näää, jag behöver kloka, litterära människor omkring mig, som hjälper mig med mitt trilskande språk som blivit riktigt trögt då herr Parkinson ständigt stör mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.