Kusinerna i Ankeborg

Personligen är jag utled på alla Kalle Anka-repriser.

Kalle Anka är en parentes i tiden. Får vi hoppas. Då menar jag Kalle och vårt julfirande. I övrigt så är jag rätt så road av Kalle Anka, men att låta denna något obegåvade anka, styra julaftonen, nej det övergår mitt förstånd. Samma filmer visas, om och om igen, år efter år, har en slags hypnotisk effekt på folk. Varför skulle 60–70 åriga män och kvinnor bänka sig framför TV-apparaterna en timme varje år, på självaste julafton. Hela 80 procent av befolkningen förvandlas till de barn de en gång var. Nostalgins rosa filter ska man akta sig för.

Varför heter han Kalle Anka. Varför inte Donald Duck som är hans original namn. Fast våra nordiska grannländer har de varit lika fantasilösa vid dopet: Danskarna kallar honom Anders And och finnarna kör med Aku Ankka. Det är bara Norge bland Nordens länder som kallar ankan för Donald Duck. Sedan har vi Kalles brorsöner (som på engelska även kan var systersöner) som fått namnen Knatte, Fnatte. På danska heter de Rip, Rap og Rup medan tyskarna kallar dem för Tick, Trick und Track. Varför i hela friden har man döpt ett gäng hundar till Börnligan?

Kalle – en av många farbröder i Ankeborg.

I Ankeborg finns en hel del märkliga släktskap. Inte utan att man undrar var föräldrarna tagit vägen? Det verkar som om invånarna i Ankeborg inte föder några barn, utan enbart brorsöner och systerdöttrar, och i stället för syskon är alla kusiner. För att inte tala om alla dessa farbröder. Samtidigt måste jag erkänna att det är en god gärning, när Ankeborgs ogifta män tar hand om alla dessa föräldralösa brorsöner. Jo, en sista märklighet. Är Farmor Anka farmor till alla i Ankeborg?

Fundera över istället över dessa gåtor, istället för att glo 40–50 år gamla repriser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.