Putin – hotar demokratin i väst

Putin – en man vars världsbild är skev och farlig.

TV-apparaten står på i bakgrunden. Rapport efter rapport från ryssarnas invasion i Ukraina. Putin, den före detta KGB-agenten, meddelar med stenansikte att det är dags att lada kärnvapnen. Det var nära kärnvapenkrig under 1960-70-talen, men strategin att båda sidorna var jämbördiga gjorde att ingen av dem vågade trycka på den stora röda knappen. Putin är en trängd potentat som med en förvriden historiesyn, verkar strunta i alla slags konsekvenser. Han talar om hur Lenin ”bildat” Ukraina till att tillhöra dåtidens CCCP, Sovjetunionen och att det därför en helt logisk invasion. Han menar att detta inte angår några andra länder. Det är ett ”internt” krig. Men låter man hundratusentals soldater marschera in i ett land som vill tillhöra väst, låter kanonerna skjuta mot civila mål i land, i ett fritt land i Europa, så ses detta givetvis som ett hot mot västvärlden. Framförallt ett krig som är ett hot mot demokratin. Envåldshärskaren verkar uppriktigt förvånad över de starka reaktionerna från i stort sett hela världen.

Ville han upprepa Hitlers Blixtkrig?
Han kallar Ukrainas ledning för att vara nazister och narkomaner, medan han själv verkar ha sneglat på Hitlers blixtkrig då han slog till mot sitt ”broderland”. Nu verkar det bli ett långt, utdraget krig då riskerna för att fler länder dras in och i slutänden – när han blir ännu mer trängd och hans världsbild spricker från kant till kant – hotar han att spränga jorden i bitar.

Under tiden … Tusental och åter tusental flyr landet. Miljoner är på flykt inom landet. Sprider sig kriget så står vi inför mänsklig katastrof.

Flyktingar på väg vart?

Nu förpassas Ryssland till den division där världens bovländer håller till och vem vågar göra affärer med denne despot som till och med blivit av med sitt svarta bälte i judo.

Känner inte till demokratin
Samtidigt pågår våra liv. Är det inte pandemi, så är det den där jävla Putin. Envåldshärskaren, tyrannen som menar att diktaturen är ett väl fungerande statsskick. Men så leder han även ett land som i alla tider styrts moguler och storpampar. Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens principer – vilket bland annat innebär att alla människor ska behandlas lika inför lagen och ha lika möjlighet att ta del av och påverka beslut och processer, är okända begrepp för Putin. Pressfrihet kan han inte ens uttala. Skulle denna blogg ha skrivit i Ryssland så hade jag fått besök av ”Boris” som hällt gift i mitt kaffe..

Förljuden konstitution
I Rysslands konstitution beskriver de sig vara en demokratisk stat med republikansk regeringsform och att grundläggande mänskliga rättigheter ska avnjutas av alla från och med dagen man föds. Men faktum är att demokratin aldrig slagit rot i Ryssland – har det inte varit Tsarer som styrt, så har det varit kommunistledare eller KGB-agenter som satt P. för all slags demokrati.

Ryska val med en kandidat.

Valfusk och oligarker
Valfusk, korruption är vardagsmat i detta till ytan stora land. När Sovjet rasade så spirade hoppet hos folket, men då fick de besuttna för sig att ”ge bort” tillgångarna till de forna förtryckarna och skapade därmed oligarker som  kom att ”styra” genom att över en natt ha blivit stenrika. I en demokrati krävs det att man tolererar andras politiska åsikter – och det vi ju vad som händer med de som käftar emot ”makten”. Makten i Ryssland är koncentrerat till president Vladimir Putin. Putin styr medier och tillsammans med sin krets kan de manipulera val och hålla tillbaka politiskt motstånd. Yttrandefriheten har begränsats kraftigt sedan Putin kom till makten år 2000.

Polarna i Europa
Så nu står vi inför inför ett land och en ledare som vill rita om Europas karta och som har gott om anhängare i det fria Europa. Dags att ta itu med dessa extremistiska högerspöken, inte minst i Ungern och Polen – som även har sina beundrarskaror här i Sverige. Vad hade hänt om Donald Trump vunnit presidentvalet? Han tyckte ju att Putin var en ”rejäl karl”. Detta krig handlar inte om viktiga landområden, inte heller för att Lenin ”skapat” Ukraina till en lydstat. Det är ett krig om bevarandet av demokratin och rättsstaten.

Jeltsin försökte
Jeltsin må ha varit en suput (som blev hans fall) men han var för en demokratisering och tog avstånd från den tidigare sovjetdiktaturen. Han satsade på kampen mot diktatur och var positivt inställd till demokratiska reformer. Med Putin vid makten avstannade demokratiseringen. Istället fick korruptionen fortsätta, till dess den blev ett självspelande piano.

Hoppet finns i flaskans botten.

Ryssland är ett orättvist land där folket håller på att supa ihjäl sig – utan hopp kan det inte finnas nån framtidstro. Drygt 10 000 ryssar dör varje år i alkoholförgiftning – och finns det inte vodka dricker man parfym och kylarvätska. 500 000 dör årligen i sjukdomar som är relaterade till ett allt för flitigt supande.

Fy fan. I stället för att ta hand om sitt folk, så startar Putin ett idiotiskt krig som bygger på en skev världsbild.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.