Man får väl ställa upp och hjälpa till då

Det är inte alltid så lätt och tacksamt att vara läktarcoach i innebandy. Sällan får man den cred som man förtjänar. En orsak till detta är förstås att man inte hörs och syns tillräckligt för att ens goda bidrag till sporten ska komma till nytta.

Jag har därför bestämt mig för att starta den här bloggen så att inte alla geniala analyser, träffsäkra uttalanden och tips till tränare och spelare ska gå till spillo.

I helgen var jag naturligtvis på plats för att kolla in Nolia Cup. Jag koncentrerade mig på två intressanta lag, Umeå City och Team Thorenguppen. Kan City hålla sig kvar? Kan verkligen Thoren bli ett topplag i allsvenskan första säsongen?

De båda lagen levererade enligt konceptet ömsom vin och ömsom vatten. Finns stora utrymmen till förbättringar så här veckorna före seriestart..

Nåja, jag ska inte vara alltför hård mot lagen så här tidigt på säsongen och inte heller kritisera enskilda spelare. Däremot gjordes det en hel del misstag som jag nu ska kommentera så att de kan undvikas. Jag ska också ge tips kring hur man löser en del saker på ett mycket bättre sätt.

Som målvakt bör man inte släppa till returer på skott utifrån. Det kan stå någon illvillig motståndare där och raka in bolluslingen i mål- tänk på det!

Det är inte heller bra att kasta ut bollen mitt i plan när det står en eller fllera motståndare och väntar på mittlinjen- försök att undvika det i möjligaste mån! Ska man kasta ut bollen så ska det helst vara precis på klubbladet till en helt fri medspelare- egentligen självklart eller hur?

Det är inte bra när backar står stilla och duttar med bollen vid uppspelen. Man kan lätt bli nercheckad och överkörd. För att då hjälpa backarna är det bra om forwards rör på sig. När dom rör på sig är det bra om dom inte gömmer sig bakom motståndarna utan försöker hitta en ledig plätt på planen.

Det  här med rörelse är intressant. Det har nämligen visat sig att innebandylag med spelare som ofta springer gör bättre resultat  än lag där spelarna står stilla. Det verkar vara generellt för de flesta bollsporter. Föredrar man trots allt att vara stillastånde så finns ju andra bollsporter som exempelvis boule.

Skott är ju också en väsentlig del av innebandyn. Man brukar säga att de flesta målen tillkommer just pga skott.  Min enkla filosofi är den här: Det är bättre med skott på mål än med skott utanför. Det är till och med bättre med halvhårda skott på mål än stenhårda skott utanför. Dock är stenhårda och välplacerade skott att föredra i de flesta lägen. Öva gärna den detaljen en stund på varje träning!

Det om detta. Det kan ju tyckas vara självklarheter som jag beskrivit men eftersom de flesta lag har svårt för dessa saker så får jag väl fortsätta och trycka på.

För övrigt verkar det som om Thoren har bekymmer med att dom har för många rightare. Ska det vara nåt problem det? Vilket lag ojar sig över att dom har för många leftare. Nää, en bra spelare ska kunna spela på vilken position som helst. Så råden till Thorenspelarna är följande: Lär dig spela var som helst på plan. Om du fortsatt har svårigheter med det pga att du är rightare så byt klubbfattning. Om inte heller det funkar så kanske du kan söka dig till ett annat lag. Var då noga att kolla att dom inte har för många rightare redan.

Nåt också om tränartaktik. När Thoren mötte Granlo så använde dom mestadels tredje- och fjärdefemmorna. Genialt! Dom fick bra koll på Thorens spel utan att själva visa alla kort.Kunde inte ha gjort det bättre själv. Han är slug den där Näsman.

Sådär ja, känner mig kanska nöjd med detta första bidrag till sportens utveckling. Jag återkommer efter seriestarten. En läktarcoach jobbar nämligen bäst utifrån det han ser från sin upphöjda position under match. Då är han i sitt esse. Skulle man reagera på allt som säga mellan matcherna, alla rykten om värvningar, skador och bekymmer med kassa klubblad så vore det här nästan ett heltidsjobb. Men OK, lite skvaller kan det väl bli framöver men bara om det gynnar sportens framtid.

 

2 kommentarer

  1. Tomas Nordvall

    Har redan lagt denna blogg som en favorit. Ska bli kul att läsa alla analyser i vinter. Vi syns säkert ngn gång på läktaren

  2. Scottie Tech

    Ja han är klok Näsman, men det han inte tänkte på var att med tanke på Thoréns tränarbesättning så hade det inte spelat någon roll vad han avslöjat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.