Kan vi inte slippa denna begreppsförvirring!

I lördags åt(och  drack) vi surströmming med grannarna. Frågan ställdes hur det går med innebandyn för grabben. Jo, sa vi det går bra, han spelar ju i Allsvenskan i år. Åhh, sa dom då, han kan bli svensk mästare då? Nää, inte direkt och så var man där igen med att försöka förklara att Allsvenskan inte är högsta serien och att det finns nåt som heter Svenska Superligan osv osv. Man möts alltid av rynkade pannor och höjda ögonbryn. Och det är ju förståerligt för dom inte insatta. Särskilt om man är 50+. När dom och vi var unga då var det lätt att fatta. Allsvenskan var Allsvenskan och där korades svenska mästare. Under den fanns div 1, div 2 och så vidare- stenklart.

 

Nu för tiden är det ju nästan omöjligt att hålla reda på hur seriesystemen är uppbyggda från en sport till en annan. Fotboll har Allsvenskan och sedan Superettan. Superettan? Låter det inte konstigt att SUPERettan är en lägre div än Allsvenskan? I hockey har vi Elitserie för Herrar men Riksserien för damer, märkligt. Vi har Elitserie för Handboll men Basketligan för basket. Men tillbaka till innebandyn. Av vilken anledning heter inte högsta serien Elitserien? Är det för att det ska låta mer märkvärdigt och skilja ut sig från damernas Elitserie? Eller vill man få oss att tro att det spelas bättre innebandy för att Super finns med i namnet? I alla fall är det inte lätt att följa med och växla om från sport till sport. Men hur var det nu då? Allsvenskan i fotboll motsvarar alltså Svenska Superligan i innebandy medan Superettan i fotboll är lika med Allsvenskan i innebandy, eller vart det rätt nu…

Sedan är det ju inte bara att vinna en serie och bli uppflyttad nu för tiden. Nä minsann då ska man sätta sig in i alla Play Off system som tillämpas t ex inom vis Hockeyn. Om man ska försöka reda ut hur Löven ska ta sig upp till Elitserien genom att studera Play Off matrisen så är det nog bäst att ha 60 p i logistik i bakfickan eller att åtminstone vara en något så när erfaren schackspelare på klubbnivå.

 

Men det här med serienamn igen. NHL känner ju dom flesta till och det betyder ju National Hockey League. Men den har aldrig varit national utan alltid bestått av lag från två länder. Från början var det 4 från USA och 2 från Kanada. Begreppsförbistring redan där på sex lag.

 

Går vi så till England så blir det riktigt förbryllande. Men vi vet ju också hur allmänt ologiskt allt är uppbyggt där när det gäller mått, vikter och längder. Ta fotbollen som praktexempel. Där heter högsta ligan The Premiere League medan andra ligan heter The Football League Championship medan tredje heter The Football League One- red ut logiken där den som kan

 

OK, att gå till England var väl det dummaste vi kunde göra så låt oss återvända hem. Kan vi inte införa Elitserien- Div 1- Div 2 osv i alla sporter så att man kan lägga energin på annat än att memorera nam på ligor och uppbyggnad av seriesystem. Är det nån som håller med?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.