Extrema målskyttars öden…

Läste att Max Wahlgren flyttar hem till Mora efter en sejour i Helsingborg. För lite speltid anges som orsak. Under tiden på RIG lärde vi känna honom som en suverän målskytt. Det funkade bra här mot lättare motstånd. I Superligan är det förstås avsevärt svårare. Så småningom lär sig de täta försvaren hur man möter en sån spelare. Och vad har dom då att falla tillbaka på. Passningkvalitet-knappast. Tvåvägsspelare- icke. Detta är de sk naturliga målskyttarnas förbannelse- en spetskkvalitet  och i övrigt mediokert. Kanske skulle Max mått bra av en säsong i RIG som back. I ett sammanhang  där utbildning skulle gå före poäng och serieseger. Visst var det sagt så?

 

Ett exempel i Umeå är väl Mattis Mattsson. Suverän målskytt ett par säsonger i City. Minns speciellt när han gjorde 5 mål i samma match mot ett lag som låg högre upp i tabellen. Det måste väl vara världsrekord i Superligan. Sedan stopp och nu öser han in mål i div 2 istället. En gång målskytt alltid målskytt.

 

Man formas tidigt som spelare och nyttjas kanske allt för ensidigt av tränare i tidig ålder. Kommer med ett leende på läpparna ihåg första fotbollsträningarna med IFK Umeå P 88. Dom var då 6 år. Så fort bollen släpptes så rusade Erik Lundström och Stefan Lindberg framåt för att göra mål medan Fluddan och Adrian Grande backade hemåt för att försvara eget mål. Jakob Arvidsson blev väl till en början stående på mitten utan att veta vad han skulle göra.. Han hittade så småningom sin plats ute på högerkanten. Och så förblev det i stort sett de tio åren dom spelade tillsammans. Rollerna klara redan från första nedsläpp. På gott och ont, vet inte vad som övervägde i slutändan. De självklara rollerna togs sedan med till innebandyn.Fluddan i mål, Adrian defensiv back, Stefan offensiv back, Erik center och Jacke högerforward. Business as usual…Skulle dom klara av en annan position nu? Tveksamt efter så många år men kanske…

 

Ett är då enligt mitt sätt att se nästan omöjligt. Man kan inte omskola en naturlig och redan ensidigt skolad och formad målskytt till en framstående försvarsspelare. Jag har i alla fall inte sett det hända än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.