Man går lätt vilse i taktikskogen..

Som jag tidigt skrev på den här bloggen är min utgångspunkt och mitt perspektiv uppe på läktaren. Jag har inte djup kunskap om de stora taktiska dragen inom innebandyn men jag förbehåller mig rätten att tycka ändå.

 

Eftersom jag verkligen gillar sporten över all annan så vill jag naturligtvis lära mig mer. I dagens VK finns en lång artikel om Dalen och med uttalanden av tränaren Ulf Hallstensson. En oerhört erfaren och meriterad sådan. Artikeln handlar förstås om Dalens underpresterande, vilka orsakerna är och vad göra åt saken.

 

Man ska ju inte slå på den som redan ligger. Det håller jag till fullo med om även om många busar på stan en lördagskväll verkar tycka annorlunda. Men åsikter måste man få ha och det tänker jag också uttrycka. Kärnpunkten verkar vara införandet av ett nytt spelsystem. Det går väldigt trögt trots att man förfogar över en mycket kompetent och intelligent trupp spelare. I intervjun säger Ulf H bl a att det gäller att hitta balans mellan att försvara och vara spelförande. Han menar att Dalen har varit för mycket spelförande. Sånt låter konstigt för en läktarcoach även om jag förstår att det ofta inte är lätt att spela sig igenom ett igelkottförsvar – men ändå!  Konstig sport och taktik om det är bättre att låta motståndaren ha bollen än att äga den själv.

 

I en intervju efter VM-förlusten mot Finland i fjol  ( AIKs hemsida 110201) så menar Ulf H bl a att han vill se mycket högre intensitet och mer släppa fram konstruktiviteten. Det tolkar jag som mycket bollinnehav i högt tempo för att nöta ut och utmanövrera motståndarna. Den taktiken använde, enligt min mening finnarna mot Sverige. Och man körde över ett försvarslöst svenkt landslag som inte hängde med i svängarna. Med ett sånt spel ska inte motståndarna kunna stå pall på 2 femmor menar också Ulf H.

 

Som exempel på lag som agerar och bryter mönster framhöll Ulf H bl a Dalen under ledning av hockeytränaren Virtala. Då spelade Dalen man-man i sitt zonspel. Nu inför Ulf H ett försvarspel som prioriterar yta i stället för spelare och vill balansera bättre så att bollinnehavet inte blir för stort.

Jag vet inte om jag blir nåt klokare och mer införstådd genom att läsa sånt här. Hoppas spelarna begriper desto bätte.

 

Tidigt i höst menade jag att Dalens officiella målsättning, med den trupp dom besitter, inte skulle vara någon annan än SM-guld. Nu blir jag väldigt  förvånad av att läsa avslutningen av intervjun i VK

"Vi ska till slutspel och fortsätter vi jobba hårt och medvetet kan vi nog ställa till det för några lag där"

Är det nu Dalens officiella målsättning för säsongen 2011/2012 ?

2 kommentarer

  1. Jan Ekengren

    Mycket bra reflektion. Resomanget att ha så lite boll som möjligt och samtidigt vara kreativ är ju rätt svårt.

  2. Leif Lundberg

    Tack för den så här i efterhand. Att se Dalen spela söndag den 4 dec var riktigt trevligt. Hög fart ,mycket boll och kreativt spel som gav en drös målchanser. I mitt tycke det bästa som Dalen presterat i år, i alla fall på hemmaplan. med en gnutta tur i avslutningarna så hade dom rättvist slagit Täby.
    Berodde taktiken månne på att pappa Ulf H var borta för att coacha damerna i VM? Fräck fundering månne men det finns ju ett uttryck som lyder: När katten är borta dansar råttorna på bordet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.