Abstinens och Målsnack

Jaha, nu är det långt mellan matcherna igen, alltför långt. Det är bara onsdag idag och kallsvettdropparna börjar pärla sig i pannan. För att på något sätt dämpa symptomen så har jag grottat ner mig (som det nu heter när man försöker skaffa sig  lite djupare kunskap om nåt) i statistik inom innebandyn.

 

Det jag intresserat mig för är MÅL. Alla bollsporter går ju ut på att göra just mål. Det är ju bara det att alla lag som försöker leva upp till meningen med sporten hela tiden möts av motståndare som med näbbar och klor försöker hindra dom att göra just mål. Kunde man då inte komma överens om att göra vartannat mål så uppfyller ju båda lagen sina ambitioner? Men då är det ju nåt som heter poäng, serievinst, undvika nerflyttning osv som  stör själva målproduktionen. Hur ser det då ut med just måltillverkningen nu då och i ett kort tidsperspektiv?

Säsongen 2009/2010 gjordes i snitt 8,5 mål/match i Superligan. 2010/2011 sjönk det till 8,1 mål/match. Hittills under denna säsong ligger snittet på 7,1 mål/match. Kan tyckas liten skillnad men ändå kan det vara en dålig tendens. Lagen prioriterar försvar före anfall, mer och mer uppställt och destruktivt.

 

Om vi nu ska jämföra med hockey en stund så följer jag ju Luleå Hockey med stort intresse sedan decennier tillbaka ( Veli-Matti Ruisma,-outstanding). I år är det verkligen tråkigt, ja närmast pinsamt. I fjol chockade Luleå hockeysverige med sitt offensiva spel med checking över hela banan. Mycket mål gjorde dom också och släppte förstås in en del. Men det var mycket roligt att se.

 

Devisen verkade vara "det spelar inte nån större roll om vi släpper in några mål, huvudsaken är att vi gör fler än dom". I år är det verkligen tvärt om. Nu verkar devisen vara " det är inte så noga att vi gör mål bara vi inte släpper in några".  Vart är vi på väg? Historiskt har Luleå  under sina 28 säsonger gjort i snitt 5,5 mål /match. I år är dom nere på 2,1 mål/match. 2,1 mål/match i hockey! Och med det ligger dom på 5:e plats. Med 52-49 i målskillnad! Efter 25 omgångar !

Åter till innebandyn då. Målproduktionen sjunker, försvaret prioriteras, tråkigare blir det. Vad säger publiken i ett längre perspektiv? Och slutligen måste jag då som vanligt hylla Täby: 77 gjorda mål på 10 matcher, 8 vinster. Närmast i mål produktion är Jönköping på 66.  Heja Täby!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.