Varför kommer storpubliken till Arenan ikväll ?

Ja, det kan man verkligen undra? Är inte utgången på DERBYT helt given. Dalen utnyttjar Citys ofta bedrövliga första period och glider komfortabelt ifrån till en seger med en 5,6 bollar. Eller finns chansen till nån annan utgång? En skillnad mot  de senare derbyna är att Dalen också är i skriande behov av poäng. En förlust mot City innebär att avståndet upp till fjärdeplatsen åter blir större. Det ökar pressen.

 

City har som vanligt allt att vinna och inget att förlora. Jo en sak, att bli förnedrade. Som dom blev mot Helsingborg när dom bjudit på gratis inträde. Det var inte roligt för nån. Men som lillebror har man som alltid allt att vinna.

 

Varför kommer då publiken? För att se vackert  propagandaspel, flygande kombinationer och läckra mål – icke ! Stora delar av publiken kommer för att man vädrar blod. Hård kamp, sprutande adrenalin, utvisningar till höger och vänster och kamp om varje milllimeter framför målen. Här ska ingen kliva undan, hellre en fläskläpp än ett baklängesmål.

 

Ett derby plockar ofta fram det sämsta hos åskådarna och fansen. De verkliga fansen missunnar motståndarna en seger mer än man önskar att det egna laget ska  vinna. Prestige är ordet för dagen. Man vet ju hur snacket blir dagen efter i fikarummet eller bland polarna.

 

De trognaste Cityfansen är att betrakta som machocister. Dom älskar att lida. Gång på gång går dom till matchen med stora förhoppningar att det nu ska vända. Gång på gång blir dom besvikna. Men nästa gång så sitter dom där i alla fall med sina föhoppningar. Dom älskar att lida..

 

Dalenfansens inre cirkel är av ett annat slag. Dom älskar att hålla på dom starka och framgångsrika. Uttrycker sig i vi- och- dom termer. Vi gäller när det går bra och dom när det går dåligt. Fansen till dom starka behöver sällan lida men det blir speciellt jobbigt för dom om favoriterna sviker. Det är mycket roligare att prata om vi än om dom. På det sättet gör det ondare för dalenfansen med en Dalenförlust i kväll än det gör för cityfansens del. Dom är ju som sagt vana att lida och lider inte av att lida, kanske tvärtom.

 

Jag hoppas bara nu att det blir match. Ska det bli det krävs nästan en tremålsledning för City efter första. Den kudden behöver dom verkligen, inte minst  om man ser till höstens matcher. Står det 3.4.5 – 0 till Dalen kan vi lika gärna gå hem och fortsätta att slå in klappar. City har väl aldrig vänt ett stort underläge mot Dalen eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.