Dimensioner och långa tidsperspektiv för Dalen…

Jag har vid några tillfällen uttalat mig kritiskt mot Dalens tränare Ulf Hallstensson.  Kritiken har byggt på de svaga sportsliga prestationer som laget presterat under hösten. Ulf H har oftast mött kritiken med att man håller på att införa ett nytt spelsystem och att det tar tid… Jag har undrat hur lång tid.

 

Vi har nu fått ta del av en ca 20 min lång intervju med Ulf H genomförd av Innebandybloggens Lars Lindberg. För övrigt en mycket bra intervju där UIlf H verkligen får komma till tals- Tack Lars.

 

När man nu verkligen får ta del av Ulf Hs tankar så blir man till dels förvirrad och till dels förbluffad. Det är verkligen en teoretiker som talar. Han återkommer flera gånger till ordet dimensioner. Dalen behöver flera dimensioner. Som enkel åskådare brukar man få höra om strategi, taktik, spelidé osv. Men det här är tydligen nått nytt och revolutionerande- oklart vad..

 

I det nya ingår enligt Ulf H också att utveckla spelarna individuellt. När jag hör hans resonemang får jag associationer till schack. Spelarna ska röra sig på speciella sätt och ändra/utveckla sina roller. Tornet Alm ska bli Löparen Alm. Löparen  Svahn ska bli Springaren Svahn. Springaren P Bodén ska  också vara Bonden Bodén osv. Verkligen en stor utmaning för spelarna…

 

Men Ulf H menar helt klart att Dalen behöver utveckla nåt nytt för att nå större framgångar. Och utveckling tar som sagt tid. Jag trodde i min enfald att med tid menades några månader, en säsong eller högt två. Men Ulf Hs tidperspektiv är mycket längre än så. I ett resonemang framhåller han att inget lag vunnit SM med ett lågt försvar och kontringar. För Storvreta tog det 12 år av utveckling och för Pixbo 20 !

 

Är det så vi ska uppfatta tid. Att Ulf H påbörjat en decennielång resa mot ett SM-tecken för Dalen? Förlåt då en amatötmässig invändning. Är det inte så att om högst tre år är Ulf H historia i Dalen. Nya tränare med nya idéer och intentioner finns på plats för att leda ett lag med en hel del nya spelare…

 

Som teoretiker själv måste jag tycka att Ulf Hs resonemang är över hövan teoretiskt. Han nämner inte ord som intiution, speluppfattning, fantasi, split vision. eller spelglädje. Idrott blir ett mentalt spel om ytor på en plan och inte en sportslig upplevelse som har sin egen belöning och som ger åskådarnas bifall.

 

Jag förbehåller mig nog rätten att även efter detta ställa mig kritisk till Ulf Hs lite storvulna filosofier om innebandy i allmänhet och lagutveckling i synnerhet. Teori är en sak, praktik en annan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.