Vad är det som händer i innebandyn i Umeå?

Slagsmål, fjanterier, osportslighet och mordhot. Knappt att man tror det är sant…

 

Jag försvarar absolut inte att det uttalas mordhot på en idrottsplan, även om det sker i stridens hetta. Inte nån annanstans heller. Och det är just det. Det har blivit alltför slappt inom idrotten att ta för lätt på grova överträdelser och hot. En plan tillhör samhället som allt annat. På gatan en lördagskväll är ett hot som nu nämns i debatten att anses vara olaga hot och lagförs med rättegång, dom och straff.

 

Men vi ser ofta händelser av liknande slag på TV på fotbollsplaner och hockeyrinkar. Varje gång uppstår diskussionen om det är förmildrande för att det sker inom idrotten. Det är det enligt min mening inte alls. Lågvattenmärket inom svensk idrott handlade om bandyspelaren Pelle Fosshaug som inför TV-kamerorna mordhotade såvål en av domarna som dennes familj. Samma vinter uttogs han till att spela VM för Sverige…

 

Jag tycker också att TGCs fjanterier inför och, som jag förstått, även under matcher absolut inte hör hemma på en idrottsarena. Än mer obegripligt blir det när man läser namnen i spelartruppen. Här några exempel:

Magnus Svensson – 28 år!

Kristoffer Hedlund – 33 år!

Magnus Norrman – 33 år!

Nariman Navaee – 24!

 

Medelåldern är klart över 25 år. Det är alltså inte nåt juniorlag vi talar om.

Jag känner inte spelarna personligt men ett par indirekt. Magnus Svensson är ett aktat namn inom restaurangbranschen i Umeå. Nariman Navaee är en  domare med gott anseende och i färd med en snabb karriär uppåt i seriesystemet. Att  sådana personer deltar i och bidrar till turerna kring TGC är lika dumt som obegripligt.

12 kommentarer

  1. Profilen

    Har du sett någon av TGC’s matcher om jag får fråga? Kan hålla med om att laget fjantade runt rätt mkt förra året i div.3 och tog många utvisningar. Men i år har laget verkligen visat att de är duktiga innebandyspelare. Vad spelar det för roll vad de gör på uppvärmningen egentligen? Lite show måste det ju vara och det är många som uppskattar detta. (inte bara personer med anknytning till laget)

  2. Kom in i matchen

    Mycket snack och lite koll just nu verkar det som.. Visst TGC leker och plojar på sina uppvärmningar. Är det något fel med det? Laget VILL ha roligt och leka och ”fjanta” på uppvärmningarna. Uppvärmningarna fyller ändå sin funktion, spelarna blir varma vilket är tanken och syftet. Att de sen skulle fjanta under match är bara rent påhitt. Skulle de göra det skulle dom knappast vara placerade på 2:a plats i tabellen. Eller har jag fel?
    Låt grabbarna ha kul på sina uppvärmningar.. Alla vill faktiskt inte spela i superligan!

  3. Leif Lundberg

    ja, jag har sett en del TGC-matcher och hört en hel del om matcher både i år och i fjol.

    Att man visat att man är, eller i vissa fall varit, duktiga spelare har ju ingen koppling till hur man uppträder i övrigt. Om det gällde så skulle ju Superligaspelare kunna uppträda i princip hur som helst.

    Jag vidhåller min uppfattning att beteenden före match som kan irritera eller provocera motståndare inte har att göra på en plan. Och det oavsett vilken motståndare det gäller.

    När det gäller Gruffmans ålder så har jag däremot ingen information alls och avstår därför att kommentera det inlägget.

  4. DIF

    Vi kan väl enas om att Gruffman inte heller är någon junior iaf? Även om du inte vet exakt ålder. Och vilka turer kring tgc tänkte du? Turerna uppåt i seriesystemet?

  5. Magnus Norrman

    Hej

    Roligt att man lägger ut ålder på spelarna som är med i detta otroligt roliga lag. Tecken på att man kan ha roligt även fast man blivit så gammal som 33 år. Tycker mycket synd om alla som gått över den åldern som måste vara allvarliga och ha tråkigt i allt man gör. Sen utöva vi andra sporter som uppvärmning som vi tycker om. Sen de som hände i helgen kan dock inte jag svara på eftersom jag inte var på plats. Men tanken var ju att de skulle vara en rolig sak som ej skulle påverka vilken ålder eller roll man har utanför innebandyn, typ som domare eller restaurang ansvarig etc.

  6. Leif Lundberg

    Vi är helt överens om Gruffman, han är ingen junior. Om jag uppfattat det rätt så kontaktades förbundet efter det förra mötet lagen emellan. Det är väl en tur. Det kan nog bli fler efter denna match. Det har också blivit en hel del turer i bloggarna som du säkert märkt.

    Om TGC har ambitioner att klättra i seriesystemet vet jag inte. Jag tror dock att det i så fall vore bra att lägga mer av energin på själva spelet.

  7. Kom in i matchen

    Visst är det tråkigt om hjälmuppvärmningen uppfattades som stötande. Men varför skulle de inte få värma upp som de vill inför matcherna? Om vi nu bortser från hjälmuppvärmningen och tänker på alla andra uppvärmningar laget gjort som inte varit riktade som en pik mot någon speciell person. Är då inte dessa okey heller enligt dig? Som Volleyboll, amerikansk fotboll, basket, baseboll, fotboll och diverse andra lekar och sporter som de gjort under tidigare matcher?

  8. Leif Lundberg

    Nää, men nu var väl inte denna uppvärmning som ”alla andra uppvärmningar”. Ett lag får väl välja uppvärmningsmetod inom rimliga gränser. Gränsen går när det stör eller provocerar motståndarlaget. Det var nog rimligtvis inte svårt att räkna ut att just precis det skulle hända i detta fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.