SSS 29 Om att våga tro på sig…

Jag är ju barnsligt förtjust i klyschor och uttryck inom idrotten. Och nu i slutspelstider haglar dom friskt. Förra året dominerades spalterna och bloggarna av " helt sjukt" i olika varianter. Tack och lov så har det språkbruket avtagit nästan helt.

 

Under hösten handlade det "sätta försvarsspelet". Alla måste sätta försvarsspelet. Om man inte "satte det" så fick man kanske gå på knäna…

Nu är det slutspelstider i både hockey och innebandy. Två uttryck dominerar kraftigt i dessa slutspel. "Vi måste våga" tätt följt av "vi tror på det vi gör". Ja skam vore väl annars. Om inte Sveriges bästa spelare i SSL och Elitserien inte vågar och inte tror på det dom gör vem ska då göra det? Dom är ju i semi/final genom att göra just det.

Vad jag är ute efter är det att det är floskler som för det mest inte betyder nåt. Och det eftersom att säga motsatsen inte är möjligt. Ingen spelare kan inför TV-kameran säga att "vi ska fega oss till seger" och ingen tränare kan stå och säga "vi tror inte på det vi gör"

Uttrycket "vi tror på det vi gör" har visat sig särskilt användbart. Det kan användas både vid seger och förlust. Efter en förlust får man det att låta som om reportern inte riktigt fattat hur bra och självsäkra man är…man slipper besvärande följdfrågor, elegant

 

Dom som däremot behöver uttryck av den här sorten är ex vis SDF-deltagarna i helgens drabbningar i Umeå. Unga och orutinerade spelare med en begränsad erfarenhet och spelande med lagkompisar som dom inte känner särskilt väl. Dom måste våga och dom måste tro på det dom gör – trots förutsättningarna.

En som enligt mig personifierar dom här uttrycken utan att med säkerhet aldrig uttalat dom är Calle Carlbom. Han vågar alltid göra den där extra dragningen om än den bara kan gå hem var tionde gång. Och han tror verkligen på sig själv och sin förmåga – med en solklar självklarhet.

 

Den, numera, framgångrike tränaren Ulf Hallstensson, är i det här sammanhanget ensam om sitt utryck. Jag menar det att Dalen "måste hitta fler dimensioner" i sitt spel. Ingen har tagit efter det. Man kan undra varför ?

 

Undrar förresten vad min favorittränare,den coole och sluge Storvretatränaren Thomas Brottman, har att säga till sina spelare idag? "Vi tror på det vi gör"" känns väl aningen tunt, va?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.