Innebandyn – en stigande hälsofara…

Ja, frågan är verkligen berättigad när man ser tillbaka på höstens och då inte minst helgens matchande i olika divisioner. Hur kan man mena det och vad kan man göra åt det ?

 

1. Risken för allvarliga knäskador är för stor inom sporten. Man ska inte behöva riskera sin framtida hälsa och sitt framtida yrkesval för att man leker med klubba och boll. Ta bort all kroppskontakt och förbjud alltför snabba 180-gradersvändningar. Borde få ner skadefrekvensen.

 

2 .Risken för att utveckla ohälsa bland domarna har varit på tal några år nu. Dom ska fatta sekundsnabba beslut i en mycket intensiv sport. Hur dom än gör så får dom skäll av ena lagets spelare. I vilket annat yrke skulle det tolereras? I en dagisföreståndares dialog med sina fröknar?. Eller i Volvoförmannens relation till sitt arbetslag? Knappast. När får vi första allvarliga domarincident? Utsatt för (o)provocerat våld eller segnande ner av stressrelaterade hjärtbesvär. Kanske måste man införa munskydd på spelarna?

 

3. Och tränarnas hälsa är i uppenbar fara. Kolla bara på några av helgens resultat. SSL ledde Växjö med 5-1 i början på period 2. Pixbo vinner med 8-7 efter segermål 18.38 i sista. Warberg jagar kvittering i slutminuterna mot Granlo, en rysare. Dalen leder bekvämt  mot Helsingborg med 7-3 men alla närvarande får andan i halsen när Dalen knappt lyckas hålla undan med 7-6.

Och inte var det bättre för Umelagen i Allsvenskan . Thoren leder 6-4 med 10 min kvar, Huddinge kvitterar innan Mats Jonsson avgör 19.34. City leder med enorma 6-0 mot jumbon Duvbo efter period 1. Några minuter före slutet står det 8-7. Nerver på helspänn och hjärtat dunkar.

Att vara tränare för ett innebandylag är helt klart en hälsofara. Först på matcherna som här. Och sen försvara lagets insatser för journalister när det går dåligt. Kan utvecklas till ett självmordsuppdrag.

 

4. I dom täta matcherna är också åskådarnas hälsa i fara, precis som hos tränarna. Åskådarna behöver dock inte försvara lagets insatser utan kan, som säkerhetsventil, ostört kritisera den usla innebandy som deras förlorande favoritlag presterat. Och tur är väl det.

Nä, blås av matcherna så fort ett lag gått ifrån till en ledning med 3 mål. Då slipper vi alla hjärtinfarktsituationer.

 

5. Är man då som jag oddsetspelare finns ännu ett stressmoment. Jag spelar konsekvent X på utvalda innebandymatcher. Chansen till oavgjort är ju inte särskilt stor i denna målrika sport men det händer förbluffande ofta, till ett odds på ca 7 ggr pengarna. Och som ni kanske redan har förstått då så hade jag X på alla matcher ovan. Det hade räckt med 2 X för att vinna och med 4 X hade julklapparnas varit i hamn. Jag tycker att man ska se över poängsystemet och ge hemmavinst eller bortavinst 1 poäng medan X ska ge 3 poäng… Då slipper vi kanske alltför många uddamålsvinster som så småningom kan leda till oddsetdepression…

 

Nåväl och skämt åsido.

Äntligen Peder Bodén, 2+1 mot Huddinge. Nu lossnar det.

Det tätnar i Allsvenskan då Järfälla tappade poäng mot Haninge hemma (SD förstås !)

Dalen på 2 femmor gav effekt. Men hur länge stoppar Ketil Kronberg…?

Notoriske Max ”skjuta ur alla lägen” Wahlgren i Mora gör sex (6!!) assist i storvinsten mot TT. Har ni sett?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.