Innebandyballongen, del 2…

För ett par veckor sedan så skrev jag, lite raljant, om pysandet ur Umeås innebandballong.
Det är inte med nån skadeglädje som jag konstaterar att jag nog var mer rätt ute än jag anade.

Hur går det för Umelagen?
Dalen damer 1 seger på 3 matcher, bottenuppgörelse idag mot Falun
RIG, som alltid brukar härja i tabelltoppen, 1 poäng på 3 matcher

Igår så fick vi ta del av tråkiga matchresultat igen
Dalen, som brukar spela mycket tighta matcher mot Helsingborg förlorade borta med 8-0.
Ok, med skador men 8-0. Och alla lag har skador…
Det står mer och mer klart att Dalen i vinter kommer att vara helt beroende av en intakt lina med Bodén-Kronberg-Eriksson.
Kan man överhuvudtaget nå slutspel utan den?

Juniorbandy duger inte i Allsvenskan
Själv såg jag matchen Thoren-Täby. Täby visade förra säsongen upp ett frejdigt spel och bjöd på sevärd innebandy. Man kom exempelvis ihåg de talangfulla tvillingarna Nyholm. Ett charmigt mittenlag tyckte man. Dom hade nu tagit sig upp till Umeå för att möta det tippade och SSL-aspirerande Thoren…
Efter 4 minuter står det 0-4 på tavlan och Ställ kliver av. Jag förstår honom innerligt väl. Han har fått släppa in fyra bollar helt utan egen förskyllan. Framför sig har han haft ett försvar som gett bort bollarna till motståndarna som väldigt lätt fått möjligheter att vandra in med densamma, närmast ostört. Det kändes som om det var uppvärmning som pågick. Ni vet när två forwards stormar mot mål med en försvarande back mellan sig…

Jag satt med en man som tränat lag i åtskilliga år. Hans målande beskrivningar om vad som skedde på planen var intressanta och på pricken. Han jämförde med vad han genom sin tränarkarriär försökt lära nybörjare och ungdomar.
1. Ni måste markera framför mål, ta var sin gubbe.
2. Tappa inte bollen på mittplan, det är livsfarligt. Hellre bakom eget mål eller högt upp i anfallszon.
3. Slå enkla pass. Svåra pass på markerade spelare leder oftast till spelvändningar.
4. Skjut hellre utifrån och pricka mål än att försöka tråckla in bollen nära mål.

Jag tror säkert att Thorenspelarna har med sig dessa grunder från ungdomsåren. Men igår var kunskapen som bortblåst. Man gjorde nästan konsekvent tvärtom. Ett oräkneligt antal tappade bollar på mittplan. Hur svåra passningar som helst när man försökte hitta klubban på en polare omgiven av två motståndare. Skott OK, men mycket utanför och över.

När man hör innebandytränare uttala sig om hur de ska spela så upprepas ständigt samma visa. ” Vi ska spela ett tight försvar och utnyttja omställningarna”. Om det var körordern för Thorenspelarna denna dag så hade dom inte lyssnat alls på tränarna. Dom gjorde precis tvärtom. Ett överoptimistiskt anfallsspel utan försvarstänkande. Juniormässigt var också det att så fort en Thorenspelare fick bollen så stack tre andra spelare mot mål. Det ledde hur många gånger som helst att Täby kom forsande 3 mot 2 och 2 mot 1. Inte konstigt att målen trillade in. 7 insläppta mål mot City och 12 mot Täby. Är detta ett lag med SSL-ambitioner?

City förresten, förlorade med 3-5 mot Wibax borta. Hängde länge med till 3-3. Bra insats säkert, men ändå. 5 matcher 0 poäng.
Sammantaget verkar Thoren/City visionen allt mer avlägsen. Alltså 1 lag i SSL och ett lag i Allsvenskan.
Vad ska till för att vända läget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.