Vad pågår under pannorna hos Thoren?

Det har sagts förut men det kan sägas igen.
Thoren slog ihop med City inför säsongen. Men 1+1 blir sällan 3.
Thorens trupp denna säsong är bredare och med mer samlad kompetens än den ifjol.
Nya tränare och ny sportchef har införskaffats.
Målet för denna säsong var lika höga som fjolårets, avancemang till SSL

Förra säsongen stred man in på linjen om SSL-platsen. Upptakten av denna säsong kan väl enbart betraktas som ett stort misslyckande eller ska man säga fiasko.
Laget står på 8 poäng efter 8 matcher och är fortfarande utan seger på hemmaplan. Laget står på minusmålskillnad och har nu 7 poäng upp till kvalplats.
Vad kan göras/görs för att vända skutan? Vad vi sett hittills är att man hela tiden vaskar om bland femmorna för att hitta den konstellation som ska frälsa laget. Man ställer tränarna på sidan genom att plocka ner sportchefen som matchcoach. Jag tror inte på nåt av knepen. Att ständigt mixtra med lagdelarna föder mest oro och minskat självförtroende. Att ge/ låta sportchefen ta ansvaret för matchningen har vi sett mycket av såväl i innebandy som i hockey. Oftast utan positiva resultat. Och jag tror inte tränarna blir bättre av det, snarare tvärt om.

Thorens problem ligger någon annanstans. Spelarna sliter och försöker allt dom kan. Men det går otroligt tungt. När det tar Thoren 10 minuter att kämpa in ett mål så gör motståndarna, till synes utan större ansträngning, ett hur lätt som helst. Tur förtjänar man heter det i idrott och det är nog ofta sant. Omvänt kan man säga att man också förtjänar otur. Hos ett lag med stukat självförtroende går skotten i stolpen och diagonalpasset stoppas av en tå.

Thorens problem är mestadels mentalt. Dom tror inte på sig själva. Tror tränare och sportchef på sina spelare? De dåliga resultaten blir lätt till en nedåtgående spiral. Känner spelarna av trycket från hemmapubliken och fansen? Har dom blivit rädda för Excel Arena? Jag kan till viss del förstå dom om så är fallet. Vilka vill gång på gång misslyckas inför dom sina?

I en sådan pressad situation sker lättare misstag än vanligtvis. Ett par exempel. Peder Bodén ordnar elegant reducering till 5-6 för att i nästa byte ge bort bollen med en mycket chansartad passning på mittplan med baklängesmål som följd. Jakob Arvidsson tillhörde i de två första perioderna Thorens bättre, för att inte säga den bästa, spelare. I tredje perioden använder Thoren tre femmor, då är Arvidsson bänkad. Det fungerar inte fullt ut, paniken är nära.

Vad kan man göra?
Ändra målsättning? Inse att det inte blir SSL denna säsong. Satsa på att bygga en trupp som kan vara mogen om två år. Dammsug juniorleden/yngre spelare i Västerbotten och även utanför. Pensionera 30+spelarna så fort man fyllt upp med yngre. För man kan väl inte tro att Alm, Jernberg, Bodén, Jonsson och Thomsson är dom som ska klara förnyat SSL-kontrakt säsongen 2016/17.
Det var det långsiktiga. Kortsiktigt behöver man troligen en mental coach. Kunnandet finns men prestationen är undermålig.
Problemet sitter under pannorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.