Vad gör vi för att våra ungdomar ska känna att de är behövda?

Hade en träff med en grupp trevliga och nyfikna studenter från Dalkarså Folkhögskola. De håller på med en tidning om ungdomsarbetslöshet och vad som görs från olika håll för att mildra den. Jag berättade bl. a. om de satsningar som initierats från regeringen med kraftigt sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar och det arbete som inletts i kommunen med att få till ett antal praktikplatser i kommunen i det som går under arbetsnamnet ”Lyftet”. Sverige är ett land som alltid har haft en hög ungdomsarbetslöshet i jämförelse med andra europeiska länder. Från Centerpartiets håll menar vi att lagen om anställningsskydd borde ses över för att underlätta för ungdomar att få in en mer än en fot på arbetsmarknaden.

Kommunen tillsammans med arbetsförmedling och föreningsliv har även förhoppningar att tillsammans kunna var med och tillskapa en jobbverksamhet som vänder sig till de ungdomar och vuxna som står längst från arbetsmarknaden.

Dessutom är det viktigt att alla känner till att det nu satsas extra pengar på feriearbete och sommarskola. Beträffande sommarskola så avser det främst elever från årskurs 9 som inte fått behörighet till gymnasiet men det kan även omfatta gymnasielever.

I en länsjämförelse när det gäller ungdomsarbetslöshet så ligger inte Robertsfors sämst till. Flertalet av länets kommuner har betydligt högre siffror. Detta föranleder dock inte att vi kan slå oss till ro utan det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att undvika att våra ungdomar hamnar i försörjningsstöd och bidragsberoende.

2 kommentarer

  1. Marta Pettersson

    Jag håller med Lars. Det var ett gäng fina och trevliga ungdomar som vi träffade idag. Jag kände mig mycket stolt över våra ungdomar så jag gick hem från träffen idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.