Regionfullmäktige och Inlandsinnovation AB

I dag regionfullmäktige i Lycksele. För första gången blev det en livlig debatt runt en motion från Kristdemokraterna. Motionärerna pekade på inlandets situation med befolkningsminskning och försämrad service. Deras förslag för att motverka detta var att region Västerbottens enhet för regional utveckling skulle etablera ett tillväxtkontor i något av inlandskommunerna.

Även en kustkommun som Robertfors känner av delar av den problematik som inlandets kommuner brottas med. Sedan 1990 är det endast Umeå, som växt kraftigt befolkningsmässigt,  och Vännäs som ligger i Umeås närhet som har ökat i invånarantal. Resterande 13 kommuner i länet har minskat i befolkning och procentuellt har minskningen varit störst i inlandskommunerna.

Nu var det få som trodde att lösningen är att etablera ett kontor i inlandet. Det är viktigt att det regionala utvecklingsarbetet fortsätter fokusera på hela länet och att alla ser ett växande Umeå som en resurs i det utvecklingsarbetet.

I detta sammanhang nämndes även de 2 miljarder kronor som Maud Olofsson, Centerpartiet var initiativtagare till i Inlandsinnovation AB, vilket tydligen en ledamot från (s) hade glömt. Det är 2000 miljoner kronor som är avsatta i statligt tillväxtkapital för innovationer och företagande i norra Sveriges inland. Istället för att kritisera nuvarande regeringen borde vissa titta i backspegeln 50 år tillbaka och se vilket politiskt parti, som samtidigt som landsbygden avfolkats, mestadels varit i regeringsställning.

Det var en bra debatt som kristdemokraterna initierade och en fråga som vi måste kraftsamla runt. I det sammanhanget är det viktigt vilket budskap vi signalerar både till varandra och utåt i vår omvärld och att vi har politiker som ser möjligheter istället för jämmer och elände.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Bra LArs du tar upp detta. Jag tror inte heller att lösningen är att bygga upp ett tillväxtkontor i inlandet men mina partikamrater tycker att vi måste kraftsamla över hela länet och den åsikten delar vi ju.
    Sen är det mycket märkligt att S folket i inlandet sitter helt tyst och nöjd när det kommer initiativ som man istället borde heja på. Tycker det är en bedrövlig hållning. Inte tycker jag att det gjorts tillräckligt. Det var ju så beslutet blev. Men Kristdemokraterna, Folpartiet, DKL och Åsele kommunlista var inte nöjd, och reserverade sig. Men var hade vi C denna dag? Ni hade också gärna fått uttrycka åsikt om att vi behöver stärka hela länet som du anför i din blogg.

  2. Gun Rehnman

    Bra Lars. S- glömskan verkar slå till fort och vad jag förstår så gäller bara ett: kritisera regeringen hela tiden. Jag tänker på sjukförsäkringen med S-utredaren 2005 bl a. De (S)tyrda kommunerna genom åren, har inte haft strategier för utveckling alls och under 60-talet, omnämndes arbetskraftförflyttningarna som ”Den glädjande folkvandringen”! Det gäller att skapa jobb, JOBB, JOBB,för att människor ska kunna bo och leva utanför 50-skyltarna. Man kan inte arbetspendla hur långt som helst, med bensinpris på 15:59/liter. Det blir alltför kostsamt i längden, plus att man dessutom kanske ska köra barnen till olika aktiviteter, när man utslut kommer hem efter en dag på jobb. Det är bra att det nu finns möjligheter till företagande med Inlandsovation och jag hoppas vid Gud att människor nu tar tillfället i akt, alla de som själva vill och kan. ” Man jett ju prov” skulle mina entreprenörer till föräldrar sagt. Det här är en hjärtefråga för mig och skulle trenden kunna vändas, är jag den första att utropa Halleluja!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.