Lumbago!

Lumbago, vad sjutton är det? Inte förvånande om någon undrar: med ett så konstigt namn borde det vara någon slags maträtt eller en drink, kan man tycka. I själva verket är det ett inflammationstillstånd i ländryggen, som är ganska vanligt. Uppemot 80 procent lär drabbas någon gång i livet.*) Det gör ont, kan jag säga. Särskilt om man inte tar hand om sig tillräckligt bra.

För drygt en vecka sedan började min rygg krångla, med trötthet och spänd känsla i hela ryggslutet. Sen utvecklades det till en förskräcklig värk, som jag dock kunde hålla i schack med vanliga värktabletter.

Lumbago?

Gången vecka fixade jag att både att jobba och vara K. behjälplig som chaufför och bärhjälp. Det var ju berättarfestival och tre tillfällen som författarassistent, tre olika dagar tyckte jag nog borde gå vägen. Det gick hyfsat. På fredagen fick jag lov att ”ändra” mig. Det hade inte alls gått hyfsat. Men vad skulle jag ha gjort? Är man oumbärlig, så är man. Nu får jag i alla fall finna mig i att vara umbärlig desto mer.

Efter läkarkontakt fick jag anvisningar om att omedelbart sluta med de värktabletter jag tagit hittills och börja ta andra, mer effektiva mot inflammationer. Tänkte mig kombinera med massage och att det skulle göra susen fort.

Massage var jätteskönt och efter första dansade jag fram som på moln – en liten stund – men efter den andra, fick jag inse att det inte skulle medföra miraklet jag hoppats på och att det nog skulle ta några dagar innan pillren skulle ge full effekt .

Så nu väntar jag på att det ska vända. Under tiden försöker jag vara uppe och röra på mig och använda kroppen så normalt som möjligt (vilket är vad som rekommenderas) och varvar aktivitet med ryggläge. Stå och sitta är svårt, men jag försöker lite grann med det. Som just nu. Isch! Inte känns det trevligt.

Ja, så har jag roat mig denna helg och till veckan väntar som vanligt jobbet. Är det ens tänkbart att kunna jobba, när man har problem med både att stå och sitta? Vet inte ens om jag klarar av att ta mig dit, med all snö som fallit och körts ner till knaggliga spår. Varenda liten ojämnhet gör att det skär till, så att promenera dit känns inte som någon bra ide. Cykla? Nää, det törs jag inte. Bilen är över- och insnöad, så den får stå som den gör ett tag till. Förhoppningsvis töar allt bort snart, för inte har vi väl vintern kommit för att stanna redan?

Men jag kan inte låta bli att se skönheten i allt det vita och frostiga, trots allt. Inne är det också ganska mysigt, så om jag inte tar mig till jobbet får jag väl stanna hemma och ägna mig åt lite arbetsrelaterade studier. Det ska ju ändå göras någon gång det också. Läsa går tack och lov göra i ett varierande antal ställningar.

Det är ingen ide att gräma sig över hur det blivit, utan i stället får jag göra det bästa av situationen. Sträcktitta på gamla tv-deckare, dricka såar med kaffe och te. Kanske ta lite av den där glassen…

Ja det får bli planen för närmaste dagen framöver. Nu är jag less på sittandet, så här tar dagens blogg slut. Ha det så gött!

*) Vart femte läkarbesök kan relateras till smärttillstånd i ryggen. Lumbago – Internetmedicin

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier