Vänner

Vad är en vänskap, kan den förklaras? Blicken som säger: Vänner är vi Sällan vi talar om vad vi känner Vi bara vet det – vet det! Vänner vi skall förbli.

”I Sverige är det långt ifrån alla som har vänner. En stor del, nästan 300 000 svenskar, lever till och med socialt isolerade. Det innebär att de lever ensamma och träffar anhöriga, vänner eller bekanta mer sällan än en gång per vecka. Även bland de svenskar som träffar personer dagligen är avsaknaden av nära vänner stor. – En person kan ha flera 100 vänner på sociala medier men inte en enda person att ringa till om det krisar.”(Aftonbladet 2018) Oerhört sorgligt.

Forskning har utöver det självklara visat hur viktiga vänskapsrelationer är:

Vänner förbättrar din generella hälsa, säger forskarna. Vänskap ger ett starkare hjärta och ett längre liv. Man har sett ett klart samband mellan ensamhet och död. Känslor av ensamhet och utsatthet kan göra att man har svårare att ta hand om sin hälsa och sitt välmående, vilket ökar risken även för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och depression.

Folk med vänner känner mindre smärta! Studier har visat att individer som kände att någon brydde sig om dem också upplevde mindre stark smärta. (Och förstås, det motsatta.) Fysisk smärta påverkar självklart också det psykiska välmåendet.

Vänner kan hjälpa dig att reducera dina stressnivåer. Stöd från nära relationer hjälper oss att balansera stressnivåerna.

Vänner hjälper oss att förbättra vår mentala skärpa. Mänsklig interaktion är en faktor som stimulerar hjärnan. Vi blir både smartare och mentalt vassare! Vänner bidrar dessutom till att motverka fetma. (Läs mer i länkarna längre ner.)

Jag vill inte påstå att jag haft särskilt lätt att få vänner. Inte direkt svårt heller, men med stigande ålder och insikt har jag förstått att jag tidigare i mitt liv inte fattat det där med vänskap riktigt.

Som liten hade jag de kamrater som jag fick, beroende på omständigheterna. Så är det ju för många. Det var grannbarn och skolkamrater. Lekkamrater, mer eller mindre egenvalda. Vi hade rätt bra relationer kan jag tycka och jag uppskattade dem förstås då, men ändå lämnade jag dem utan eftertanke när jag kom upp i tonåren. Man kanske inte förstår vänskapens värde i den åldern, eller också var det bara jag. Har ju alltid varit något av en ensamvarg.

Som tonåring hade jag dock bara en enda nära vän. En dag var hon borta, hade rest bort, långt från vår hemstad och jag blev väldigt ensam, med bara ett fåtal ytliga vänskaper att lita till. Jag hade sökt min frihet främst av allt. Kanske också kärlek. (men det är en annan  historia.) Jag blev som en ensamflygande satellit ute i en social rymd jag visste väldigt lite om. Jag längtade mycket efter att bli vuxen och självständig och sökte mig till människor ganska mycket äldre än jag. Med tanke på skillnaden i mental mognad blev det sällan några djupare förhållanden. (Själv tyckte jag förstås att jag var oeerhöört vuxen och mogen.)

I mina relationer har vänskapskretsen också varit liten. Kan ha varit så att kaka söker maka, men jag tror snarare att jag ännu inte tagit reda på vem jag var och vad jag ville i livet – och därmed var sorgligt okunnig om vad jag behövde och vad som var bra för mig. Var lite av en kameleont och svår att skapa band till.

Det blev till slut ändring på det, tack och lov. Steg för steg, år för år, med ökad insikt och en del terapeutiska samtal, landade jag någonstans där jag kände någon slags visshet. Jag förlitar mig numera på att jag kommer att fortsätta öka i mognad och att jag kommer att vara mer rädd om de vänner jag har nu.

Helst skulle jag vilja nämna dem vid namn och hänga blomsterkransar runt deras halsar, de som blivit kvar. En del i många år, en del ganska nytillkomna. Jag tänker inte göra det – men jag älskar att ha dem i mitt liv.

Det lustiga är att jag har fått dem ”gratis”. I många fall oväntat. De jag själv sökt vänskap med har inte alltid varit med på noterna. Vi hörde helt enkelt inte ihop – inte just då i alla fall. Nej de jag fann, de dök helt enkelt upp en dag och någonting växte fram, alldeles av sig själv. Några av barndomens vänner har jag också återfått kontakten med på senare år. Vilken tur! Ett av mitt livs viktigaste mål är att de ska veta hur viktiga de är för mig. Och det är inte bara av hälsoskäl, ska jag säga!

Källa: 7 fördelar med vänskap, enligt vetenskapen – Utforska Sinnet
Annan länk, med samma tema: 5 anledningar till att vänner är så bra för hälsan | MåBra (mabra.com)

5 kommentarer

  1. Karin

    Jag skulle vilja nämna: katter. En enda katt avvärjer flera risker att tröstäta under dagen. Finns mer att säga, men inte här och inte nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier