Bonusdagar

Jag välkomnar dessa dagar av nåd – eller bonusdagar, som en mindre andligt sinnad person kanske skulle uttrycka det. Denna dagen har jag tillbringat till stor del utomhus: i skogen där skönheten som alltid är slående och på balkongen, i skugga. Just det där med att sitta i skuggan en sommardag är bland det somrigaste jag kan tänka mig och en av mina största njutningar. Det är de dagarna som etsar sig fast som mest minnesvärda och det beror väl på att de är rätt sällsynta här på dessa breddgrader. Hur många vi är som jublar över såna här dagar (”det är som utomlands!”), det skulle jag bra gärna vilja veta.

Sommaren är ju egentligen på utgång vid det här laget. Själv upplever jag föraningar om höst redan bland de första dagarna i augusti. Man kan känna en förändring i luften, kanske lite krispigare kvälls- och morgonluft, se solen anta en mera höstmättad glöd. Men inte i dag. I dag går nog nästan alla vi som kan omkring i det somriga, iklädda somriga kläder och med salig min. Tänk att de blev fler, de ack så sällsynta! Jag svettas. Jag går in. Balkongen i eftermiddagssol är lite väl het för min arma skalle, men luften som sipprar in i rummet innanför räcker långt.

Säk kop 140919 573

Sommaren är kort. Ja, det vet ni ju alla och det är därför de här extra dagarna betyder så mycket. Att få lojt blicka ut över grannskapet, över träd, gräsmattor och asfaltstigar, sittande med något svalkande i handen och en bok. Tappa koncentrationen över boken för att förnöjt blicka ut ännu mer. Luta huvudet bakåt och låta blicken förlora sig i det härliga blå…

Jag skulle kunna tjata hur mycket som helst om detta och det kanske jag gör när jag tänker närmare på det. Men det struntar jag i. Jag lägger de här dagarna tillsammans med de andra i minnesarkivet och tar fram dem då och då under de tristaste månaderna för att uthärda dem bättre och ge längtan näring. Jag har faktiskt ingenting emot de andra årstiderna alls. Nejdå, var och en har sin egen charm åtminstone inledningsvis. Men den omsjungna, efterlängtade frihetstiden är alldeles för kort i förhållande till de andra. Snart ska varma jackan och motorvärmaren på och det vill jag egentligen inte alls tänka på nu. Nu vill jag bara ta emot den här dagen. Låta nåden, bonusglädjen uppfylla mig här och nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier