Egna produkter, hur ser det egentligen ut

Jag sitter med ett granskningsprojekt där hockeyn i Västerbotten är en del. När jag kikade på helt andra siffror kom jag över det hela med egna produkter.

Björklöven har i år 10 helt egna produkter, ytterligare 10 spelare från Umeåtrakten men från andra klubbar och sedan 6 spelare helt utifrån.

En anmärkningsvärd siffra med 20 spelare från Umeå eller i närheten med tanke på konkursen, spelarflykten på juniorsidan och med tanke på att Björklöven dominerat Division 1 i år. Dessutom har flera egna produkter varit klart tongivande, läs Linus Boström m.fl

Tar vi en titt på vår svartgula trätebroder i norr så har Skellefteå AIK 6 egna produkter i sin 25 man stora trupp. Tittar man på spelare från trakten runt Skellefteå kan man lägga till 3-4 till beroende på vad som räknas till trakten. Skellefteå är på något sätt inte längre någon extrem talangfabrik bland elitserielagen på det sättet dom varit senaste fem åren.

I Skellefteås J20-lag finner vi 9 av 27 spelare vilka är egenfostrade. En hel bunt kommer från hyfsat närliggande trakter men noterbart är att hela sju spelare i Skellefteås J20 lag kommer helt utifrån.

Går vi tillbaka till Björklöven och deras J20 lag så finns 8 egna produkter, ytterligare 14 från en annan klubb i Umeå eller ett behagligt avstånd från Umeå och sedan 6 spelare helt uifrån.

* * *

Så vad säger nu detta?

Delvis handlar det om att spealre flyttar till Umeå eller Skellefteå redan i tonåren för att gå hockeygym, spela med ett elitlag och är då i grunden inte egna produkter. Men noterbart är ändå att det krävs spelare utfrån för att kunna ha ett J20-lag bland eliten. D.v.s. om du inte har en riktig superårgång som växt fram i klubben.

Går man tillbaka tre år hade Skellefteå AIK hela 13 egenfostrade spelare i J20-laget och Björklöven hade samma år 11 egenfostrade spelare i truppen som då endast hade tre spelare helt utifrån.

Vi befinner oss i en tid där juniorlag inte bara handlar om vem som kan ta fram dom bästa talangerna utan vem som kan locka dom bästa talangerna till sig. Där är Löven på sikt helt chanslösa så länge dom spelar i allsvenskan. Antingen åker Löven ur J20 Eliten eller så gör Lövens a-lag upp och då kan J20 vara kvar. Björklöven kom öerlägset sist i J20 SuperElit med endast fem inspelade poäng. Bara det ett bevis på läget.

Det är inte bara Björklöven som har problem på J20 fronten.

Skellefteås J20 besegrade förra helgen Luleå med 32 i J20 Superelits sista omgång. Den segern tog dom med nöd och näppe till J20 SuperElits fortsättningsserie. Ett Skellefteå som i fjol spelade SM-final för J20.

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.