Allt sitter i huvudet

Jag ska göra ett försök att sammanfatta den gångna helgen.

I lördags var allt frid och fröjd. Green Devils skapade feststämning i Skyttishallen och Björklöven spelade mer eller mindre ut Örnsköldsvik. Jag trodde att det var vändningen. Jag trodde inte vi skulle behöva se fler spektakel likt det vi såg (jag på plats) i Sollefteå.

Men oj vad fel man kan ha. I Kovland fick vi återuppleva det som egentligen ska vara omöjligt. Kovland besegrade Björklöven som stod för en väldigt grå insats.

Det är hemskt lätt att säga att allt är kasst, att Björklöven underpresterar likt ingen annan och att alla bör avgå. Jag förstår verkligen att många tycker så. Som Björklöven presterat den senaste tiden är inte okej.

Men den största frågan som jag ställer mig är varför det ska behöva bli så här? Varför klarar inte spelarna av att bemästra småklubbar som Kovland och Sollefteå?

(Nedan följer en högst personlig teori)

Jag tror att idrott till största del består av psykologi. Låser det sig då i psyket så låser det sig även med klubban, med skridskoåkningen, med allt. Att spela för Björklöven dessa tider innebär en väldigt stor press. För er som läste dagens VF såg ni att jag var inne på det redan där. Jag tror att Björklövenspelarna har intalat sig att man måste prestera så jäkla bra varje match. Det finns inget annat än segrar. Spelarna vet att man spelar i ett mycket bättre lag än det andra (oftast). Det medför i sin tur att ödmjukheten och respekten för motståndaren försvinner, även om det inte uttrycks utåt. Därför slarvas det med grunderna och därför blir allt skit med minsta motgång. 

Det är inte lätt att ställa om psykologiskt under en match, särskilt inte om man går in med inställningen att "vi tar det här lätt". Går man in i en match med de tankarna och åker på en motgång i form av ett eller två baklängesmål blir det kaos i huvudet när man inser att man helt plötsligt själv spelar i det jagande laget. Man blir stressad och då kommer låsningen och så slutar allt att fungera.

Skulle grabbarna i Björklöven bara kunna släppa tanken, stressen över att måsta prestera så tror jag det kommer lossna. Som kapten Jarl sa efter matchen i Kovland: "Vi måste sluta tänka och bara gå ut och köra".

Vad tror ni, varför har Björklöven så svårt att vinna mot "sämre" motstånd?

 

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Clabbe

    Visst är det i det sammanhang som du beskriver som tränaren kommer in i bilden? Vad är ditt förslag till lösning med ett fåtal (kanske färre än vi anar) matcher kvar av säsongen??

  2. Min teori

    detta är min teori:
    Spelarna är för dåliga. Vi har värvat in nästan alla spelare med ideen ”Hä ä ju en umepojk. Hä ä grannens ong” och med de meriterna på listan så slutar det såhär. Där har du det största felet. På en jävligt nära andra plats kommer valet av tränare till dessa spelare. ”Hä ä ju grannen”. Karln är innebandytränare. Och ska träna ett hockeylag… så är det.

    Där har ni felen. tack för mig

  3. Stanza

    Visst är idrott till stora delar ett mentalt spel, men det går samtidigt inte att blunda för den närmast totala brist på ödmjukhet som Cirkus Löven (lagledning, fans, media) hyst inför denna serie. Man pratar enbart om förstaplatsens betydelse, vet knappt varifrån motståndarlagen kommer och ännu mindre hur dom spelar.
    Det är klart att man kan kalla Kovland för bonngäng, men det hade samtidigt inte varit fel med lite kunskap om motståndet när man hamnar i ett oväntat underläge mot dem.
    Även ett underpresterande Löven borde ha varit tillräckligt förberett rent taktiskt för att plocka ned de hot som b-serielagen utgör på hemmaplan.
    Istället riktade man allt ljus på den egna prestationen, hur bedrövligt dåligt man spelade, hur pinsamt det var och hur man skulle ”komma ur det”. Var fanns den så kallade matchplanen? Fanns det nån plan B när Östersund gjorde 3-1i början på tredje, tex? Facit, anyway, tre av 12 poäng borta mot ”dom där lagen som förmodligen inte skulle vara bättre än Teg”.

  4. Big Mack

    Mycket mentalt i detta läge. Just därför bör man koppla in Slettvoll med det samma. Han skulle förändra lagets mentalitet å det grövsta. Finns minsta möjlighet att knyta till sig honom så tror jag på allsvenskan nästa år. Inget ont mot Wirtala, men i detta nu krävs det rutin och pondus. Wirtala fortfarande kvar men med Slettvoll som styrande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.