NHL-lockout och Asplöven

Det blev alltså¨en NHL-lockout precis som väntat. Parterna var inte överens klockan 06.00 i morse när det gällande kollektivavtalet gick ut. Om vi lyssnar på spelarfacket som vill slopa lönetaket helt så ser det ut att bli en långvarig konflikt.

För den som inte hängt med så fick spelarna 57 procent av NHLs vinster i det gamla kollektivavtalet som spikades efter lockoutsäsongen 2004.

Nu vill ägarna har mer pengar och att endast  47 (först sa man 49) procent av vinsterna ska gå till spelarna. Det är 22 miljarder kronor vi talar om som ska fördelas och visst NHL-spelarna tjänar mycket men hur skulle du reagera om någon sänkte din lön med 10%?

Det är inte direkt frågan om tak över huvudet och mat på bordet. Visst är det lite löjligt. Mitt i en ekonomisk kris världen över så bråkar ett gäng sjukt rika människor om vem ska bli ännu rikare.

Det är tråkigt att det blir lockout då NHL som jag läst mig till har ökat kraftigt både sett till, åskådarantal, tv-siffror i USA och tv-siffror  Europa. Nu risekrar NHL att tappa kraft som liga.

Elitserien håller fortfarande stängt för korttidskontrakt för NHL-proffs vilket jag inte förstår. Ska vi inte ha våra bästa selare i den bästa ligan? Visst klubbarna kan dra på sig för höga kostnader, framförallt med dyra försäkringar. Men visst måste det väl vara upp till föreningarna att hålla rätt på siffrorna även om NHL-proffs finns tillgängliga.

Om lockouten fortskrider kommer nog en del spelare att skriva långtidskontrakt med Elitserieklubbar så innan hösten blivit smällkall vinter har vi några NHL-spelare i Elitserien.

Allsvenskan har öppnat för proffsen och om det blir en långvarig lockout så gynnar det Djurgården kraftigt. Spelare som Douglas Murray, Niklas Kronwall, Patric Hörnqvist m.fl har öppnat för spel i Djurgården.

* * *

Asplöven tog sin första seger i sin första hemmamatch i går mot Leksand. 4-2 inför 1140 åskådare i Arena Polarica. Detta dessutom utan Socker-Conny Strömberg.

Publiksiffran 1140 är dock en skam för Allsvenskan. Jag hade verkligen trott på fullsatt i premiären för Asplöven. Nu var det strax över halvfullt i den ombygda arenan som numera tar 1750 personer.

Det är när man ser siffror som denna och Almtunas 1783 åksådare i sin hemmapremiär som man verkligen känner att Björklövens fans förtjänar att ha ett lag i Allsvenskan. I fjol hade Björklöven 3 426 åskådare på sin hemmapremiär i Division-1.

Hur bra är då Asplöven? En gång är inegen gång. Med nuvarande trupp så ska Asplöven behöva slåss för att hålla sig kvar. Mitt tips är att Björklöven möter Asplöven i kvalserien i vår.

* * *

Bloggen befinner sig i dag på Division-1 premiär i Vännäs Ishall. Vi har alltså ett derby i Vännäs Ishall i samma serie som Björklöven spelar i. Hmm. Jaja så är det allafall.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Pelle

  Varför skulle Västeråsaren Patrik Berglund öppna för spel i Djurgården? Både han och Mikael Backlund har ju tidigare sagt att de vill spela för sin moderklubb VIK om det blev lockout.

 2. Knapsu

  Ombyggnationen av arenan är inte riktigt färdig ännu och av brandsäkerhetsskäl fick man inte ta in fler än 1140 åskådare igår, så det var så fullsatt som det fick vara. Trots att det inte var fullsatt.
  1140 personer är förövrigt mer än 11 procent av hela Haparanda kommuns invånare, över 2o procent av stadens invånare. Hur många procent av Umeåborna sitter på läktaren när Björklöven spelar?

 3. tomas

  1100 åskådare är 10% av Haparandas befolkning. Vilket är mer än vad björklöven haft på nån hemmamatch, nånsin

 4. Loka

  En korrigering.

  I dagsläget så får Asplöven bara ta in 1140 st i sin hall. Nya nödutgångar m.m måste komma på plats innan de får ta in fler.

 5. TheDuude

  Det handlar ju inte bara om att lagen med många fans borde spela högre upp i ligorna.
  Man måste ju ha en ledning som kan ta till vara på den typen av resurser samt sköta ekonomin.
  Där har det väll brustit lite överallt innom hockey tyvärr.
  Sen kan man ju göra missberäkningar. Det kan hända den bäste men då måste man skärpa sig till nästa säsong helt enkelt så det inte händer igen.

 6. janne

  Pelle: Vaddå Berglund? I mina ögon står det Hörnqvist.

  Kan inte begripa att Asplöven slår Leksand men det kanske är så att Haparande snart är Norrlands huvudstad. Förmodligen Ikeas fel…

 7. Pelle

  Janne: Först stod det Berglund men Gustav ändrade väl säkert efter mitt inlägg.

  Berglund är dessutom klar för Västerås nu, den första som skrivit på sedan lockouten började.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.