Tisdagsintervjun: Mikael Persson-Riis

Då var tisdagsintervjun tillbaka efter två veckors uppehåll.
Den här gången är det Skövdes egen Mikael Persson-Riis som står i fokus.

Ålder: 25 år

Från: Skövde

Moderklubb: Skövde IK

Position: Vänsterforward

Längd: 178cm

Vikt: 88kg

Gör vid sidan av hockey: Studerar Idrottsvetenskap

Säsonger i Division-1: Gör sin sjunde i år

Utmärkelser: Flest poäng i Södra Allettan 08-09 (22 st)

Foto: Kenneth Sandlin

Micke kom till Björklöven inför fjolårets säsong. Detta efter att spelat i Skövde hela sin aktiva hockeykarriär. Enda från barnsben, över TV-puckåldern, J18, J20 och sedan vidare till Skövdes division-1 lag.

– Jag kände att jag ville röra på mig. Jag hade bott o spelat i Skövde så länge och med kombinationen att Björklöven siktar mot Allsvenskan dit jag också vill och att det finns ett universitet i Umeå kändes perfekt så då blev det Umeå och löven, säger Micke.

Micke Persson-Riis kom till Löven som en riktig poängspruta. Han hade levererat 50 poäng på 42 matcher och 42 poäng på 38 matcher säsongerna innan i Skövde.

– Jag har helt klart mina styrkor i det offensiva och i Skövde hade jag rollen att jag skulle producera. Här i Löven är det så många som kan göra mål och skapa så här har jag inte riktigt samma roll men jag går hellre upp i Allsvenskan och är en del i ett lag än ligger kvar i ettan och gör en massa poäng.

Rollen i Björklöven har varit mer i en tredje, fjärde lina. Trots det blev den 20 pinnar på 26 matcher i fjol och i år har det ramlat in fem poäng på nio matcher.

– Jag trivs bra med min roll. I Löven så anfaller alla fyra femmorna. Det är inte som i ett lag där man har två checkinglines. Jag kommer nog att göra någon poäng då och då även här även om det inte är något jag åker omkring och tänker på.

Vid sidan av hockeyn pluggar Mikael Idrottsvetenskap vid Umeå Universitet. Ett brinnande intresse för idrott och då främst ishockey gör att han ser sig bli kvar inom sporten lång tid framöver.

– Jag vet inte riktigt vad jag blir för något exakt av den utbildningen men jag vill arbeta inom en förening eller ett förbund. Jag vill kunna bli kvar inom idrotten även efter att jag slutat spela själv.

Under vinterhalvåret hinner Mikael inte med så mycket annat än skolan och ishockeyn.

– Man fösöker att hitta på andra saker men går du i skolan på dagarna, tränar varje dag och sedan matcher på det då blir det mest skola, mat och hockey. Under sommaren är det en annan sak . Då hinner jag umgås med vänner och familj mer.

Förra säsongen missade Micke den delen av säsongen under våren när Löven havererade och föll mot bl.a. Kovland och Östersund. En knäskada tvingade honom att vara borta från hockeyn i sex veckor.

– Jag bröt benent när jag var yngre men annars var det här min mest allvarliga skada i akrriären. Läkarna trodde att jag skulle bli borta ännu längre men sex veckor gick ganska snabbt ändå.

När han kom tillbaka var det dags för playoff och där ville det sig inte fullt ut för Löven.

– Det var en besvikelse men många av spelarna har stannat och det är en stor styrka i år. Vi har en kontenuitet på spelarsidan som ger en hel del. Vi är många som är revanschsunga.

Det som varit tufft att hantera mentalt under inledningen av den här säsongen har varit avständen mellan matcherna.

– Vi gick på is i augusti och sedan var det i stort sett en match i veckan eller mindre under ganska lång tid. Det blir mentalt påfrestande när varje match blir nästan som en premiär men vi har kommit igenom det nu och matchandet framöver kommer att vara i ett bättre tempo.

För närvarande är Mikael inte tillgänglig för spel. Han åkte på en smäll på axeln mot Teg i fredags vilade från sönagens match mot Boden. Fredagens match mot Vännäs kan vara i farozonen men sedan ska han vara tillbaka.

– Det är inget allvarligt men vi har så bred trupp så ingen som är skadad ska stressa tillbaka.

Helgen blev förutom skadan en omtumlande upplevelse i både dur och moll.

– Det var riktigt kul att spela i fredags med den inramningen. Sedan kommer vi inte upp i den standard vi ska göra och det är tråkigt. Visst vi är inneffektiva och Evertsson var fantastisk men vi ska spela bättre. Sen var jag inte med i 14-0 segern men det var väl ett bra sätt att komma igen från Tegsmatchen får jag säga.

Kontraktet med Björklöven går ut efter den här säsongen men Persson-Riis har sitt mål klart.

– Jag har ett år kvar på studierna och blir gärna kvar här ett tag till. Jag skulle gärna spela i allsvenskan med Löven.

På frågan om vad han tror om årets lag och chanserna att gå upp är han klart positiv.

– Vi har en bra stomme från i fjol där många vet vad som krävs. Sedan har vi kryddat det med ett par nya riktigt bra spelare. Det ser bra ut, jag har en bra känsla men det är långt kvar av säsongen. Det är mycket hockey kvar att spela innan vi är där.

* * *

Bloggen tackar Micke för pratstunden.

Tisdagsintervjun kommer tillbaka en annan tisdag med en annan lövenspelare.

Jag hade tänkt mig Russ Moyer eller Jon Palmebjörk. Vi får se vem det blir.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Trädet

    Jag tycker du ska ta Russ Moyer. Men du bör också försöka få en längre intervju med Alexander Sundström, och inte bara frågor om han kommer spela med Björklöven eller inte, utan annorlunda frågor tex favoritmusik/Film/Bok och fritidssysslor.

    Även intressant fråga till Russ Moyer 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.